Država isplacuje više, roditelji dobiju manje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Isplata djecjeg doplatka na kraju ce državu stajati ipak više nego lani. Država sada placa doplatak za 366.472 umjesto dosadašnjih 291.527 djece. Kako pravo na doplatak imaju roditelji ciji prihod po clanu kucanstva ne prelazi 1.663 kune, odnosno imaju prihod manji od 50 posto proracunske osnovice od 3.326 kuna, porast je nastao kao rezultat povecanog broja nezaposlenih, ali i manjih placa. Naime, broj korisnika djecjeg doplatka u samo mjesec dana, s ožujka na travanj, porastao je sa 153.600 na 192.642, pokazuju podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO).

Ipak, cinjenica je da se s ovogodišnjim poskupljenima, prije svega energenata, ali i podizanjem PDV-a koji je prouzrocio drugu lavinu, iznos djecjeg doplatka - koji u prosjeku za travanj bio 356,40 kuna - realno smanjio. Tako ispada da državu socijalna davanja stoje više, ali da su gubitnici i roditelji.

- Bilo bi odlicno da su se iznosi korigirali, ali najvažnije je da se djecji doplatak i rodiljne naknade nisu smanjili, kao ni pravo na trogodišnji dopust za trece i iduce dijete. Bitno je da roditelji mogu racunati na ono što je obecano i što ocekuju, a ionako su to sredstva koja su dostatna samo za najosnovnije djecje potrebe i obavljanje roditeljskih dužnosti, kaže nam Renata Jelušic iz udruge Roda (Roditelji u akciji). (D. RADMAN/NL)


Podijeli: Facebook Twiter