Država ipak ulazi u pulske projekte

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gradski vijecnici tijekom aktualnog sata sjednice Gradskog vijeca najviše su pažnje usmjerili na kapitalne projekte, i to gradnju osnovnih škola na Velom Vrhu i u Šijani, izgradnju obilaznice, kružnog toka u Šijani te komunalne probleme koje muce stanare gotovo svih dijelova grada.

Janko Žužic (HDZ) upitao je procelnika za komunalni sustav Damira Prhata zašto dosad nisu komunalno uredili naselja Fojbon i Valdebek, gdje se oborinske vode slijevaju u podrume i pune septicke jame, te se na dijelu i miješaju s fekalnim vodama.

Procelnik je odgovorio da su na tom dijelu problem podzemne vode, loše stanje kanala Pragrande, ekstremne kolicine padalina koje su ove godine pogodile Pulu, ali i pretjerana urbanizacija. S Hrvatskim vodama je, kaže, dogovoren nastavak izgradnje kanala Dolinka-more i uredenje kanala Valdebek, što bi trebalo pomoci tom dijelu grada, gdje je obveza Grada Pule izraditi projektnu dokumentaciju, a Hrvatskih voda ubaciti taj projekt u program izgradnje za 2011. godinu.

Procelnik Prhat je govoreci o završenoj dionici obilaznice rekao da je u pripremi nastavak izgradnje i potvrden glavni projekt za raskrižje s Medulinskom ulicom.

Prema rijecima gradonacelnika Borisa Miletica, nedavno je u pratnji državnog tajnika obišao gradilište škole na Velom Vrhu te se i opet razgovaralo o tome da država preuzme sufinanciranje trecine iznosa, što je nešto malo više od onoga što ce Grad kroz PDV uplatiti u državni proracun.

No, izrazio je zadovoljstvo odgovarajuci na pitanje Jadranke Cernjul (IDS) o izgradnji studentskog doma, rekavši da su sredstva za uredenje predvidena u proracunu, a da ce, nakon potpisivanja novog aneksa, Sveucilište raspisati natjecaj za uredenje kampusa.

Procelnik za društvene djelatnosti Erik Lukšic pohvalio se pak iznosima koje država kroz decentralizirana sredstva predvida za rekonstrukciju i dogradnju Osnovne škole Šijana, i to po dva i pol milijuna kuna godišnje. Još 700-tinjak tisuca kuna uložit ce se u rekonstrukciju sportske dvorane koja ce biti u funkciji na jesen.

Takoder, s nadležnim državnim tajnikom za cestogradnju potpisana je promemorija kojom je definirano da ce Hrvatske ceste ove godine pribaviti potrebnu papirologiju za izgradnju prve faze kružnog toga na dva nivoa u Šijani, za što postoji lokacijska dozvola, a da ce izgradnja poceti u 2011. godini s dinamikom dovršetka od osam do deset mjeseci. Druga faza radova predvida spoj kružnog toka sa Stancijom Peliceti i ulazak na Ipsilon.


Podijeli: Facebook Twiter