Država ih kažnjava jer obrađuju zemlju

(A. DAGOSTIN)
(A. DAGOSTIN)

Istarski župan Valter Flego nedavno je od ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine zatražio da se žurno izmjene odredbe Zakona o poljoprivrednom zemljištu, odnosno da se na jedinice lokalne samouprave (JLS) prenesu ovlasti za zakup tog zemljišta. Smatra da zakon predstavlja veliku prepreku u provedbi natječaja za zakup ili prodaju jer se primjenjuju različiti kriteriji po županijama.

- Državno je odvjetništvo u Istarskoj županiji odbilo dati suglasnost na potpisivanje ugovora o zakupu ili prodaji državnog poljoprivrednog zemljišta na više od 487 ugovora, a da je Ministarstvo poljoprivrede prethodno dalo suglasnost na iste kao i na preostalih 1.744 ugovora, naglasio je Flego u svom dopisu Jakovini.

Za sada nema nikakve reakcije iz Ministarstva poljoprivrede. Milan Antolović, pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu informirao nas je da još nisu dobili nikakav odgovor od Ministarstva poljoprivrede na dopis koji su im poslali. Tražili smo očitovanje od tog istog ministarstva, ali ni mi nismo dobili nikakav odgovor.

Koriste zemlju još iz vremena bivše države

Flego je u svom očitovanju Ministarstvu poljoprivrede dodao kako je izrazita centralizacija nadležnosti u Agenciji za poljoprivredno zemljište RH zakočila provedbu Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Odnosno, da je problem počeo prijenosom svih ovlasti, u provedbi tog zakona, na Agenciju čime su zakočeni svi pozitivni procesi na terenu. Pojasnio je kako je to onemogućilo poljoprivrednicima na legalan način stjecanje zakupa, zamjene ili kupnju državnog zemljišta za poljoprivrednu proizvodnju zbog čega su izloženi visokim kaznama u kaznenom progonu poljoprivredne inspekcije i Državnog odvjetništva. Kao potvrdu toga župan je potkrijepio zapisnicima poljoprivredne inspekcije, tužbama i zahtjevima za napuštanje posjeda i plaćanje kazni za poljoprivrednike s područja općina Motovun i Cerovlje te Agenciji za ruralni razvoj (AZRRI).

- Zemljište koje nije u legalnom zakupu isključeno je iz sustava poticaja, zbog čega oni sami, a posljedično i Hrvatska gubi znatna financijska sredstva, naglašava Flego. Kada bi se problem riješio smatra da bi poljoprivrednici u konačnici trajno riješili model korištenja državnog zemljišta kojeg u većini slučajeva obrađuju još iz vremena bivše države, što znači da su u mirnom i nesmetanom posjedu.

- Na tim površinama su podignuti dugogodišnji nasadi maslina, vinograda, voćnjaka ili se proizvodi povrće, ratarske i krmne kulture. Nažalost, državne institucije te poljoprivredne subjekte tretiraju kao nelegalne korisnike. Dosadašnje korisnike državnog poljoprivrednog zemljišta, koji su godinama tražili od JLS trajno reguliranje zakupa ili drugog načina raspolaganja treba smatrati mirnim i legalnim posjednicima uz uvjet da plate zakupninu pet godina unazad i to po početnoj cijeni iz pravilnika o početnoj zakupnini poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH. Jer je sada praksa da poljoprivredna inspekcija Ministarstva poljoprivrede kao i Državno odvjetništvo traže dvostruku zakupninu uvećanu za zatezne kamate te ih izbacuje iz posjeda i onemogućavaju im da sudjeluju u daljnjim natječajima. Cilj ove mjere je zaustaviti dugoročnu agoniju koju proživljavaju poljoprivrednici zbog nerješavanja njihov zahtjeva, zaključio je župan Flego svoj dopis ministru Jakovini.

U Kaldiru zabranjen pristup voćnjacima

O ovome problemu porazgovarali smo s poljoprivrednicima s područja općine Motovun i Cerovlje koje je novčano kaznila poljoprivredne inspekcije jer su koristili državni posjed. Poljoprivrednik iz Kaldira, koji je tražio da ne objavimo njegove podatke, pojasnio nam je kako je državno zemljište pored Kaldira "od vajk" obrađivao njegov djed i otac, a to je činio i on. (P. GREGOROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter