Država gura Opatiju u bankrot

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cudni splet okolnosti odigrao se u utorak oko dionica Liburnia Riviera Hotela, a najviše su stradale liburnijske jedinice lokalne samouprave. U Gradu Opatiji posljednja dva dana vladalo je "opsadno stanje", jer im je stiglo rješenje Trgovackog suda kojim je odbijen prijedlog sudske nagodbe izmedu Opatije, LRH i HFP-a.

Jucer im je stigao i novi šok - Zagrebacka burza zamrznula je trgovanje dionicama LRH-a jer je Hanfa odobrila ponudu za preuzimanje tvrtke koju je podnio SN Holding, i to po cijeni dionice od 2.250 kuna. Tako su propale šanse Opatije i tri liburnijske opcine da se u kombinaciji s Hrvatskim fondom za privatizaciju izvuku iz Hanfinog rješenja koje ih prisiljava na objavu obvezujuce ponude za preuzimanjem LRH-a, i to uz cijenu dionice od otprilike 6.000 kuna.

Naime, predvidenom nagodbom ništavnim je trebao biti proglašen sporazum iz 2007. godine kojim je Opatija stekla kontrolni paket LRH-a, ali i obavezu objave preuzimanja, a istovremeno se trebala provesti nova primopredaja kontrolnog paketa, i to prije no što ponuda za preuzimanjem Darka Ostoje postane važecom. A dogovor je propao zbog cinjenice da se HFP nije ocitovao na podnesak jednog od malih dionicara LRH-a koji se usprotivio sklapanju nagodbe.

Cinjenica je da su Opatija, Matulji, Lovran i Mošcenicka Draga u nezavidnoj poziciji. Službeno su vlasnici 25 posto plus jedne dionice, ali njima ne mogu upravljati sve dok ne postupe po rješenju Hanfe, a upitno je koliko dugo ce uopce ostati vlasnici LRH-a u takvom omjeru. Naime, na nedavnoj Skupštini društva Ostoja je prenio ovlasti odlucivanja o dokapitalizaciji sa Skupštine na Nadzorni odbor, što znaci da može omjerima vlasništva nad LRH-om manipulirati u svoju korist.

Jedina šansa da se liburnijske jedinice lokalne samouprave izvuku iz svoje pozicije bila je da se provede nagodba koju je (ne)namjerno sabotirao Hrvatski fond za privatizaciju. Sada im ostaje Upravni sud kao posljednja nada koja bi ih mogla osloboditi obaveze teške 1,36 milijardi kuna.

No i ta je nada varljiva - na Trgovackom sudu vec su podnesene tužbe malih dionicara koji traže da Opatija otkupi njihove dionice, a istovremeno Hanfa ima mogucnost izricanja neogranicenog broja kazni od po milijun kuna za pravnu osobu i 20 tisuca kuna za odgovornu fizicku osobu dok ne postupe prema njihovom rješenju. Drugim rijecima, ova bi situacija za Grad Opatiju mogla znaciti bankrot.


Podijeli: Facebook Twiter