Država financira projekte na Barbanštini

Poduzetničku zonu obišao je nedavno ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras (Manuel ANGELINI)
Poduzetničku zonu obišao je nedavno ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras (Manuel ANGELINI)

Općina Barban trebala bi u 2013. raspolagati sa 16,6 milijuna kuna, i to zahvaljujući financijskim injekcijama države na koje se gotovo sa sigurnošću može računati. Na zadnjoj ovogodišnjoj sjednici Općinskog vijeća načelnik Denis Kontošić objasnio je da se, osim sredstava koje će Općina uprihoditi redovnim putem, u sljedeću godinu prenose četiri milijuna kuna pristigla iz Ministarstva poduzetništva za izgradnju poduzetničke zone Barban - Krvavci, a odobren je i iznos od 1,3 milijuna kuna koji bi Hrvatske vode trebale uplatiti na račun Općine, dijelom za obnovu magistralnog voda Rakonek - Pula, a dijelom za uvođenje vode u poduzetničku zonu. Općina također planira uzeti kredit od dva milijuna kuna kod Hypo banke za asfaltiranje nerazvrstanih cesta, no taj će projekt ujedno biti kandidiran za sredstva iz IPARD programa.

- Usprkos krizi, možemo biti jako zadovoljni kako se odvija situacija oko razvoja naše poduzetničke zone. Činimo sve što možemo s naše strane da bi ona što prije profunkcionirala. Neprestano smo u Zagrebu na razgovorima s raznim ministrima, što je i dovelo do ovakvih rezultata, a zadnji razgovor vodili smo s ministrom prometa i infrastrukture Sinišom Hajdašom Dončićem, o izgradnji rotora s četiri kraka u poduzetničkoj zoni vrijednoga oko 8,5 milijuna kuna, te se nadamo da ćemo i tu dobiti pozitivan odgovor, kazao je Kontošić.

Spomenuo je da su prve dvije velike hale tvrtki IZO i ABS pred otvaranjem, a počeli su se graditi i manji pogoni - Auto Baggio, Barbancommerce i Autoservis Filipović. Vijeće je jednoglasno donijelo odluku da se upravo tvrtkama ABS i IZO prizna plaćanje komunalnog doprinosa kao ulaganje u komunalnu infrastrukturu u poduzetničkoj zoni, budući da su prvi počeli graditi na zemljištu na kojem nije bilo ničega, a zajedno su za infrastrukturu uložili nešto više od 744 tisuće kuna. (P. SOFTIĆ-MEHMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter