Država darovala autobusni kolodvor

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Posljednja odluka s posljednje ovogodišnje sjednice pazinskog Gradskog vijeca bila je vjerojatno i jedna od najljepših ikad donijetih: vijecnici su jednoglasno prihvatili prijenos nekretnina u vlasništvo Grada Pazina bez naknade, cime je, barem sa strane Pazina, službeno sankcioniran povrat u gradsko vlasništvo dijela zemljišta na kojemu se danas nalazi gradski autobusni kolodvor. Rijec je o dvije parcele ukupne površine 3.410 cetvornih metara, cija je vrijednost procijenjena na 2,046 milijuna kuna, a koje je još davnih cetrdesetih godina prošloga stoljeca tadašnja lokalna vlast bila ustupila državi za izgradnju suda.

Buduci da je smještaj sudova u Pazinu bio riješen drukcije, današnja gradska vlast vec više od desetljeca traži od države povrat tih dviju parcela, na kojima je u meduvremenu, iako su u katastru još zavedene kao pašnjaci, izgraden (ali ne i dovršen) gradski autobusni kolodvor. Partneri u ovoj "darovnici" su Grad Pazin i Vlada Republike Hrvatske (u cije je ime postupak povrata vodio, a prema dosadašnjim ocjenama pojedinih politickih opcija u Pazinu možda i neopravdano otezao, Središnji državni ured za upravljanje državnom imovinom), a do pravovaljanosti ovog darovanja treba još sastaviti i potpisati ugovor.

Odluka o primanju ovog "dara" bila je posljednja, 23. na podugackom dnevnom redu sjednice Gradskog vijeca, kojom su inace dominirale tocke posvecene rebalansu ovogodišnjeg proracuna i pratecih izvršnih odluka, i donošenju proracuna za 2011. godinu. Ovogodišnji je proracun smanjen sa 60,736 na 55,894 milijuna kuna, i to prema tumacenju gradonacelnika Renata Krulcica, zbog promjena zakona o raspodjeli poreza na dohodak.

Za 2011. godinu planira se proracun u iznosu od 68,652 milijuna kuna, ovogodišnji se proracun namjerava nadmašiti vecim prihodima od prodaje nekretnina. U raspravi je jedino Stanko Mališa (HDZ) bio skeptican prema po njegovom mišljenju prenapuhanom proracunu, pa je savjetovao da se nekretnine radije prvo prodaju, a onda rebalansom uvrste u proracun.

U ostatku sjednice vijecnici su prihvatili programe rada Gradske knjižnice i Muzeja grada Pazina za 2011. godinu, odluku o osnivanju Lokalne akcijske grupe za središnju Istru, te programe rada Gradskog vijeca i gradske uprave za sljedecu godinu. Naporan dnevni red vjerojatno je bio razlogom što je samo Stanko Mališa postavljao vijecnicka pitanja.

Na njegov upit "što, cime i kada" gradska uprava kani napraviti s autobusnim kolodvorom nakon povrata zemljišta od države, gradonacelnik Renato Krulcic odgovorio je da ce se "što" riješiti DPU-om, "cime" - javno-privatnim partnerstvom ili koncesijom, a "kada" - nakon donošenja DPU-a i izrade projekata. Mališa je takoder prosvjedovao što NIT seli iz Pazina u Pulu, na što je Krulcic odgovorio da ce "pokušati uciniti što je u njegovoj moci" da se NIT ne seli, ali da je to privatna tvrtka o kojoj vlasnici donose odluke temeljene iskljucivo na ekonomskim motivima.


Podijeli: Facebook Twiter