Država dala u koncesiju privatno zemljište

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ne baš toliko davne 1982. na obroncima brda Rastovica u uvali Volaria izmedu stare plinare i Pješcane Uvale sagradena je marina Veruda. Tadašnje vlasti u bivšoj državi luku Veruda proglasile su lukom posebne namjene i takav status ima i danas. Zbog toga je bila pod ingerencijom države te je ta ista država dala koncesiju pulskom Tehnomontu. Medutim, Tehnomont je prilikom gradnje, na temelju dobivene koncesije, izgradio marinu znajuci pritom da se djelomice nalazi na privatnom zemljištu. Šest vlasnika ukupno posjeduje oko 27 tisuca cetvornih metara zemljišta podno Rastovice, a granica njihove parcele granici s - morem. Suvlasnici parcela su Marija Lazaric, Sergio Rosanda, Elfi Goršic, Vladimir Kapuralin, Nives Rosanda i Silva Herakovic. Dakle, dio njihove parcele od oko 1.500 cetvornih metara koji završava u moru koristi Tehnomont, za što mu je država ponovo izdala koncesiju. Jedino što se u ovom slucaju moglo uciniti jest utvrditi granice pomorskog dobra i potom s vlasnicima parcele dogovoriti izvlaštenje i odštetu za oduzimanje parcele i tek onda dati koncesiju. No, to bi bio normalan postupak svugdje u svijetu, ali, cini se, ne kod nas.

- Vec više desetljeca nam govore da ce riješiti ovaj naš problem, ali se ništa nije pomaklo s mrtve tocke. Kada smo potpisali suglasnost da se izgradi marina, rekli su nam da ce taj problem riješiti za koji mjesec. Evo, vidite i sami koliko državi traje taj mjesec. Mislili smo da ce nova vlast napraviti nešto, ali niti ona nije, ili bolje receno, nece i ne želi riješiti ništa. Ovo je tipican primjer aljkavosti cjelokupnog pravosudnog sistema u Hrvatskoj. Uostalom kakva država, takvo pravosude. Pa nemojmo biti smiješni, u Medulinu se problem pomorskog dobra riješi preko noci, a ovo se vec proteže u trece desetljece. Pitam se tko je ovdje lud, a tko normalan. Zamislite da država daje koncesiju na zemljište koje nije njezino. Nema na svijetu takvog slucaja, kaže Kapuralin.

U meduvremenu vlasnici parcela tuže Tehnomont i traže da stupe u posjed svojih nekretnina. No, pocetkom lipnja 2004. trgovacko društvo Tehnomont Marina Veruda odgovara na tužbu tvrdnjom da je ta tvrtka pošteni posjednik nekretnina koje su predmet spora te da je sve regulirano koncesijom. Tehnomont smatra da tuženik ne može snositi krivnju zato što provedbeni propisi nisu doneseni na vrijeme te što nije obavljeno izvlaštenje prethodnih vlasnika. I tako prebacuje lopticu na državu.(piše C. B. GALIC)

OPŠIRNIJE U GLASU ISTRE OD UTORKA

 


Podijeli: Facebook Twiter