Država će sufinancirati ugradnju solarnih kolektora

Želimo uštedjeti energiju u zgradarstvu - Dinko Polić
Želimo uštedjeti energiju u zgradarstvu - Dinko Polić

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovit objavio je devet natječaja za sufinanciranje projekata energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije za koje je predviđeno 84,5 milijuna kuna.

Sredstva su namijenjena energetskim pregledima potrebnim za certificiranje komercijalnih zgrada javne namjene, postojećih stambenih zgrada u vlasništvu fizičkih osoba te onih u vlasništvu županija i gradova. Sufinancirat će se i ugradnja razdjelnika toplinske energije i radijatorskih termostatskih ventila u stanovima zgrada priključenih na centralizirani toplinski sustav.

"Na taj način želimo uštedjeti energiju u zgradarstvu, a time i zaštititi okoliš, stvoriti uvjete za sustavnu sanaciju i rekonstrukciju postojećih zgrada te povećati obveznu toplinsku zaštitu novih zgrada. Upravo će energetski pregledi koji će se financirati sredstvima Fonda utvrditi stvarno stanje te dati preporuke ", kaže direktor Fonda Dinko Polić.

S obzirom na sve veći interes hotelijera, Fond će odobravati sredstva i za povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u zgradama turističkog sektora, ali i drugim komercijalnim zgradama javne namjene te za projekte energetske učinkovitosti u zgradarstvu. Sredstva će se dodjeljivati i za izradu projektne dokumentacije za projekte obnovljivih izvora energije.

Kroz zajedničko sufinanciranje programa korištenja obnovljivih izvora energije u kućanstvima koje će Fond provoditi u suradnji s jedinicama regionalne i lokalne samouprave koje za to iskažu interes, građanima će se odobravati sredstva za ugradnju solarnih toplinskih kolektora, kotlova na pelete i dizalica topline, ali i za ugradnju fotonaponskih kolektora i vjetrogeneratora radi proizvodnje električne energije za vlastitu potrošnju.

Sredstva Fonda će se, ovisno o natječaju i korisnicima, dodjeljivati kao financijske pomoći, subvencije, beskamatni zajmovi te subvencije kamata. Građanima će se moći dodijeliti do 12.000 kuna po projektu, trgovačka društva i obrtnici moći će dobiti najviše 1.400.000 kuna, dok će jedinice regionalne, odnosno lokalne samouprave moći dobiti 40 do 80 posto vrijednosti ukupne investicije.

Uz dostavu tražene dokumentacije koja je propisana u svih devet natječaja, za ocjenjivanje ponude i određivanja prednosti pri dodjeli sredstava uvažavat će se kriteriji stupnja pripremljenosti projekta, stupanj povoljnog utjecaja na zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kvaliteta ponuđenog tehničkog rješenja, veća ušteda energije, smanjenje emisija stakleničkih plinova uz što niža uložena sredstva te financijska sposobnost korisnika na ulaganja i povrat sredstava.

Upute i obrasci za prijavu projekata mogu se pronaći na web stranici Fonda. Natječaji su objavljeni na web stranici te u Narodnim novinama (137/12), a svoje projekte mogu kandidirati jedinice regionalne i lokalne samouprave, javne ustanove, građani, trgovačka društva, pravne osobe i obrtnici. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter