Država će oduzimati i imovinu za strateške projekte

O izboru energenta za treći blok TE Plomin, prema prijedlogu zakona, odlučuje država (D. ŠTIFANIĆ)
O izboru energenta za treći blok TE Plomin, prema prijedlogu zakona, odlučuje država (D. ŠTIFANIĆ)

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak na mišljenje u Vladu i ministarstva poslao je prijedlog Zakona o strateškim investicijskim projektima RH, koji bi mogao biti usvojen odmah poslije Nove godine. Radi se o dugo očekivanom zakonu koji bi trebao olakšati investiranje i ukloniti administrativne barijere za kapitalne javne ili privatne projekte od strateškog nacionalnog interesa.

- Definiraju se procedure i načini ostvarenja investicijskih projekata, izvedba projekata, te se investicija uz podršku države prati sve do stavljanja u funkciju, pa čak i post-investicijske faze - kažu u Ministarstvu gospodarstva.

Direktor Agencije za investicije i konkurentnost Damir Novinić istaknuo je nedavno da je ove godine u šest mjeseci ostvareno tek 150 milijuna eura investicija, što je zabrinjavajuće, no u Vladi su uvjereni da će se to promijeniti po donošenju ovog zakona.

- Najvažnije je da zakon vrlo precizno utvrđuje kriterije po kojima će netko ući na Vladinu listu: veličina investicije, broj novih radnih mjesta koje otvara, razvoj tehnologija, doprinos društvenoj zajednici... Napokon kreće ubrzavanje projekata, a Hrvatska postaje konkurentna, kaže Vrdoljak.

Novi zakon donijet će državi pravo na izvlaštenja privatne imovine u ime strateški važnih investicija, a kako bi se spori birokratski koraci ubrzali, očekuje se da će državna vlast moći i mimo lokalnih jedinica donositi odluke o izdavanju građevinskih dozvola.

Kao što je slučaj s TE Plomin 3, gdje Vlada insistira na ugljenu kao energentu, dok je lokalni prostorni plan predviđao plin, ali taj lokalni stav nije uspio proći, tako će Vlada kroz ovaj zakon ubuduće za sve strateške projekte moći na neki način "suspendirati" niže odluke i akte u višem državnom interesu.

Ministar Vrdoljak uvjeren je da neće biti problema s gradovima i općinama u provođenju ovih strateških investicija.

- Zakon će se odnositi i na imovinsko-pravne odnose, i na dodjelu koncesija, izdavanje građevinskih dozvola, prostorne planove, granice šumskog i poljoprivrednog zemljišta, pomorskog dobra... Država će dobiti pravo izvlaštenja.

Dok čekamo mišljenja drugih ministarstava, paralelno je u tijeku i promjena Zakona o gradnji i prostornom uređenju. Ukida se lokacijska dozvola, smanjuje administriranje.

To pojednostavljeno znači sljedeće: Vlada utvrdi da je neki projekt, primjerice LNG, strateški za Hrvatsku, i - krećemo! Dobivamo brzinu, sigurnost, transparentnost... Sve što nam sada nedostaje. Pritom, lokalna zajednica dobiva ono što danas najviše fali - kruh, posao, novac, kaže Vrdoljak. (T. TOMIČIĆ/Novi list)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter