Država ce nam malo dati i puno uzeti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svi oni koji su se do sada svake godine iznova veselili povratu poreza znali su zašto se vesele: zahvaljujuci uplatama za životno ili dopunsko zdravstveno osiguranje, stambeni kredit, dopunsko mirovinsko osiguranje i slicno, tijekom godine na tekuci bi im racun Porezna uprava ulila koju tisucu kuna, cime se zatim bezbrižnije odlazilo na godišnji odmor, pokrpao minus na racunu, obnovila garderoba ili, najcešce, platile zaostale režije, malo bolje napunio hladnjak.

Izdvajanje tri, cetiri ili pet tisuca kuna, koliko mjesecno, u prosjeku, iznosi rata za stambeni kredit, lakše se podnosilo barem jednom u godini, kad bi stigao povrat poreza, kojeg ubuduce nece biti, kao ni povrata na racun svih ostalih osiguranja, placenih zdravstvenih usluga i slicno.

Na primjer, ako je netko s bruto placom od deset tisuca kuna, što je oko 6.600 kuna neto, u Zagrebu placao mjesecno 300 kuna životno osiguranje, još 200 kuna dopunsko mirovinsko i 130 kuna dopunsko zdravstveno te, recimo, u toj godini dana potrošio i tisucu kuna na privatne preglede kod lijecnika, mogao je dosad racunati na povrat poreza od 2.475 kuna. Nakon ukidanja poreznih olakšica ostaje bez citavog tog iznosa, no kako ce s promjenom poreznih stopa na dohodak dobivati 127 kuna mjesecno više, bit ce na gubitku od 900 kuna.

Ako je netko s istom placom, primjerice, godinu dana placao samo stambeni kredit te na placenim kamatama ostvario maksimalnu poreznu olakšicu od 12.000 kuna, do sada je mogao racunati na povrat poreza od 3.489 kuna, bez cega ce sada ostati, no kako ce na neto placi dobiti dodatne 1.524 kune, bit ce na gubitku od "samo" 1.966 kuna.

Lošije ce proci, dakako, oni koji su u istoj kreditnoj situaciji, ali imaju nižu placu. Novi ce zakonski propisi najvjerojatnije stupiti na snagu 1. srpnja, što znaci da gradani na porezno "veselje" u obliku koje dodatne tisucice mogu racunati još ove godine, za poreze uplacene u 2009., odnosno iduce godine, kad ce dobiti povrat poreza samo za prvu polovicu 2010.

Veseliti se i dalje mogu oni koji na racun djece odnosno uzdržavanih clanova obitelji ostvaruju veci osobni odbitak, jer ce oni i dalje, ako dijete nemaju na placi, moci dobiti odredeni povrat poreza, a bez svog prava, buduci da nije porezna olakšica, ne ostaju ni oni koji prvi put kupuju stan pa na racun toga ne placaju porez na promet nekretnina u iznosu od pet posto. One koji vec otplacuju kredit za prvi stan i na to su dosad ostvarivali pravo na povrat poreza na placenu kamatu, država ce ubuduce za to pravo uskracivati. Novim kupcima stanova posudivat ce, u prosjeku, 200 eura po kvadratu, uz malu kamatu i 20-godišnji pocek otplate.

Štoviše, po Zakonu o poticanju prodaje stanova, koji je nedavno stupio na snagu, pravo na zajam države imat ce i oni koji su, primjerice, prodali tri stana, zaradili na mešetarenju i sad kupuju veci, cetvrti stan, a obitelj koja otplacuje kredit na prvih i vjerojatno konacnih 50-ak kvadrata više nema pravo na povrat poreza. Jednako tako, bez povrata ostaju i podstanari, kojima ni 200 eura državne pozajmice po kvadratu u ovim prilikama ne može pomoci da dodu do vlastitog krova nad glavom.


Podijeli: Facebook Twiter