Država će Imunološkom plaćati čuvanje virusa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Matične serije virusa koje je razvio Imunološki zavod ostaju u državnom vlasništvu i predstavljat će javno dobro, a uz određenu naknadu čuvat će ih Imunološki zavod. Stoji to u ovotjednoj odluci Vlade o načinu čuvanja matičnih serija virusa IMZ-a, nakon koje se očekuje Vladino izjašnjavanje o ponudi inicijative Visia Croatica za preuzimanje Imunološkog zavoda.

Virusi se daju Imunološkom zavodu na čuvanje bez prava otuđenja i opterećenja, uz osiguranje djelotvornog sustava kvalitete u skladu s dobrom proizvođačkom praksom. IMZ se obvezuje na čuvanje virusnih sojeva pažnjom dobrog gospodarstvenika, a Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) povjerene su vlasničke ovlasti u odnosu na državnu imovinu.

IMZ će tako s DUUDI-jem u roku od osam dana sklopiti ugovor o čuvanju državne imovine, kojim će se odrediti i posebna naknada za čuvanje. U cilju zaštite državnog vlasništva, pristup matičnim serijama virusa bit će moguć samo uz prisutnost inspektora Ministarstva zdravlja.

Imunološki zavod raspolaže iznimno vrijednim cjepivima, pa je tako, primjerice, soj cjepiva Edmonston-Zagreb, prema stavu Svjetske zdravstvene organizacije najbolje svjetsko cjepivo protiv ospica, a IMZ je razvio i druga cjepiva. Odluka Vlade o zaštiti cijepnih sojeva neće od IMZ-a odvratiti potencijalne investitore, tvrde u Visiji Croatici, gdje kažu kako je krajnje vrijeme da se Vlada odredi prema njihovoj ponudi i odluči o sudbini IMZ-a. (Lj.BRATONJA MARTINOVIĆ)
 

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter