Država će imati na dlanu sve primitke građana

Shema novog obrasca (D. MATIĆ/CROPIX)
Shema novog obrasca (D. MATIĆ/CROPIX)

U novoj godini Ministarstvo financija i ostale državne institucije moći će na jednome mjestu vidjeti sve primitke hrvatskih građana koji im pristižu putem plaća, mirovina i honorara.

Od 1. siječnja, naime, počinje obavezna primjena tzv. JOPPD obrasca, što znači da će umjesto šest dosadašnjih obrazaca porezni obveznici ubuduće koristiti samo jedan, objavili su predstavnici Vlade i tvrtke APIS-IT koja je prije pola godine tehnički provela posao fiskalizacije, a sada i jedinstveni obrazac.

To u praksi znači da od 1. siječnja hrvatska poduzeća prelaze na novi način isplate plaća, koji je u zadnja dva mjeseca pokusne primjene na 2.500 poreznih obveznika pokazao dobre rezultate. Plaće će se morati isplaćivati samo elektronički, putem sustava ePorezna, a putem papira samo u slučaju da tvrtka ne koristi taj elektronički sustav i ima najviše tri zaposlene osobe, rečeno je u tvrtki APIS-IT.

- To je veliki dan za državu i za sve porezne obveznike. Takav jedinstveni obrazac željeli smo uvesti još 2003., ali trebalo nam je deset godina za ostvarenje te ideje, izjavio je Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava. Podaci o primicima poreznih obveznika će se umrežiti, a bit će na raspolaganju Poreznoj upravi, ministarstvima, Regosu i Mirovinskom zavodu.

Uvođenjem tog obrasca Hrvatska postaje uređena država, tvrdi Mrsić. Plaće se više neće moći isplaćivati bez istodobnog uplaćivanja doprinosa. Više neće biti građana, rekao je, koji se prilikom odlaska u mirovinu neugodno iznenade kad vide da im poslodavac nije uplaćivao novac za mirovinu. Porezni obveznik više ne bi trebao prikupljati podatke o primicima, nego će Porezna uprava po dužnosti svima napraviti poreznu prijavu, kazao je ministar.

Postupak isplate putem jedinstvenog obrasca kompliciraniji je nego fiskalizacija, upozorio je Mrsić. Međutim, u zadnja dva mjeseca postupak se pokusno primjenjivao na 2.500 poreznih obveznika, a rezultati su ohrabrujući.

Predstavnici Kraša, HEP-a i drugih poduzeća koja su sudjelovala u testu pohvalili su novi sustav, tvrdeći da im to smanjuje troškove za obračun plaća.

- Građanima će trebati manje papira za dokazivanje u nekom postupku, a moći će i temeljem dopuštenja ući u vlastite podatke u sustavu, što će im dobro doći kad podižu kredit u banci, rekao je Mrsić. Olakšat će se, kaže, i posao Državnom statističkom zavodu. (B. PODGORNIK/NL)


Podijeli: Facebook Twiter