Država blokirala ribara iako mu duguje pet puta više

Nitko više neće u ribare (M. MIJOŠEK)
Nitko više neće u ribare (M. MIJOŠEK)

Sramotno niske cijene otkupa ribe, preskupa nafta, blatnjavo more u kojem ovog ljeta nema ribe ni za lijek - sve to u kombinaciji s apsurdnom državnom administracijom koja nema sluha za težak ribarski kruh, dovelo je jednog pulskog ribara (podaci poznati redakciji) do samog ruba opstanka.

Ovih je dana doživio novi šok - blokada i ovrha bankovnog računa zbog duga od 4.500 kuna za neplaćene doprinose za mirovinsko i socijalno osiguranje. Da stvar bude apsurdnija, ta ista država koja ga je zbog duga blokirala brzinom svjetlosti duguje mu čak 20 tisuća kuna zbog neisplaćenih poticaja za drugu polovicu 2012. godine. Javio se u redakciju nakon što je u novinama pročitao tvrdnje da su ribarima plaćeni poticaji za čitavu prošlu godinu.

- To jednostavno nije istina, jer novac još nisam dobio. Možda se to odnosi na ribarice za plavu ribu, no za mrežarice još ništa nije uplaćeno, veli.

Porezna mu je nemilosrdno sjela za vrat jer dva mjeseca nije platio doprinose, a iako je dosad uredno podmirivao sve dugove, u par je navrata pokušao dogovoriti da se pričeka s ovrhom jer će platiti čim dobije novac koji mu duguju prekupci i restorani, sluha u Poreznoj nije bilo.

- Jasno mi je da se moraju držati slova zakona, no odnos države prema ribarima je katastrofalan. Država nas svakim danom sve dublje ukopava i nikoga nije briga što ribari više nemaju što loviti u moru. Ribe nema, more je blatnjavo, a i ono malo ribe što ima, pojedu delfini. Kako da se borimo s prirodom, da na silu lovimo ribu?, ogorčen je ribar koji je zbog cijele situacije odlučio zatvoriti obrt i prodati brod koji je već oglasio u Butigi, a kako kaže, teško da će ga prodati jer danas više nitko ne želi raditi u ribarstvu. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter