Država bi mogla zatvoriti žminjski vrtić zbog dugova

Dječji vrtić Rapčići
Dječji vrtić Rapčići

Dječji vrtić Rapčići u Žminju prva je predškolska ustanova u Hrvatskoj koja bi mogla biti ugašena zbog ovrhe, i to od strane, ni manje ni više, Ministarstva financija. Iako se o toj mogućnosti govori već duže vrijeme, otkad se saznalo za višemilijunske dugove općinske tvrtke Žminj d.o.o., ta se opcija čini sve izvjesnijom, naročito otkad je prije desetak dana (12. siječnja) tvrtka Žminj izbrisana iz sudskog registra čime je vlasnik objekta dječjeg vrtića (k.č. 13701/1) definitivno postalo Ministarstvo financija.

Drugi vjerovnici

Naime, još 2012. godine ministarstvo je prvo, zastupano po Općinskom državnom odvjetništvu u Puli, predbilježilo prava zaloga radi osiguranja iznosa od 4,49 milijun kuna (po osnovi neplaćenog PDV-a glavnica prema Poreznoj upravi iznosila je 3,08 milijun, a kamate 1,14 milijun kuna) sa zateznim kamatama. U travnju 2014. godine temeljem rješenja o ovrsi Općinskog suda u Rovinju dozvoljena je prodaja i namirenje Ministarstva financija iz cijene postignute prodajom. Međutim, Općina Žminj se žalila na tu odluku. U međuvremenu su uslijedile ostale predbilježbe prava zaloga na istu nekretninu radi osiguranja novčane tražbine: 2,52 milijuna kuna porečke tvrtke Istrakop, 65 tisuća kuna zabilježila je pazinska tvrtka Vladimir Gortan, te Elektroistra Pula 1.468 kuna.

Do ovakvog je raspleta, da zbog dugova općinske tvrtke prijeti ovrha i gašenje dječjeg vrtića, moglo doći stoga što zakon dozvoljava javno-privatno partnerstvo prilikom gradnje i osnivanja odgojno-obrazovnih ustanova, što znači da osnivači uz jedinicu lokalne samouprave mogu biti i tvrtke. Tako su, prilikom gradnje objekta i osnivanja žminjske predškolske ustanove 2007. godine, osnivači postali Općina Žminj i trgovačko društvo Žminj d.o.o. koje je gradilo novi vrtić.

Bez komentara

- Općinska uprava ne želi komentirati predmet dok je sudski postupak u tijeku. Kada se donese konačna odluka upoznat ćemo javnost s našim stavovima i s čitavim tijekom predmeta, kaže žminjski načelnik Marko Križman kojeg smo pitali da nam pojasni kako je došlo do bankrota općinske tvrtke čiji su problemi, doduše, započeli mnogo ranije nego je Križman postao načelnik. Zanimalo nas je također kada se očekuje konačna presuda te što će općina učiniti ako ovršitelji posegnu za nekretninom, međutim, doživjeli smo "zavjet šutnje". Susretljiva ravnateljica vrtića Rapčići Nevia Jedrejčić također je "zakopčana" kada je se pita za službenu izjavu upućujući nas na općinsku upravu. Ipak, odgovorila nam je što očekuje ako sudski postupak završi negativno po općinu.

- Na to pitanje zaista nemam odgovor, ali vjerujem da bi osnivač plaćao najam, jer se u tim prostorima može odvijati isključivo postojeća djelatnost. No, ja sam optimist pa vjerujem da će osnivač pronaći najbolje rješenje za djecu i mlade obitelji Žminjštine, kaže ravnateljica Jedrejčić. U ovom trenutku dječji vrtić pohađa 93 djece mlađeg i predškolskog uzrasta u tri vrtićke i jednoj jasličkoj odgojnoj skupini. "Na listi čekanja nalazi se 48 djece iz čega proizlazi da mlade žminjske obitelji nestrpljivo čekaju povećanje vrtićkih kapaciteta i rješenje ove nemile situacije", zaključuje Jedrejčić. (Anđelo DAGOSTIN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter