Drvo u interijeru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog svojih iznimnih svojstava, mogucnosti obrade i oblikovanja, završnih efekata i konacnog ugodaja koji stvara u prostoru, drvo je omiljeni materijal za gradenje i opremanje. Suvremeno stanovanje, temeljeno na ekološkoj i socijalnoj osviještenosti, i dalje istice drvo kao neizostavni materijal za uredenje prostora u kojem živimo, radimo ili se opuštamo... Drvo je prirodan i obnovljiv materijal. Ipak, unatoc tome, statistike pokazuju da je potrošnja drva u našoj zemlji samo 0,10 m2 po stanovniku, što su poražavajuci rezultati s obzirom na to da je šumom prekriveno 48 posto teritorija. Odgovornim i održivim gospodarenjem šumama, kakvo se provodi u našoj zemlji, sjecom manje kolicine drva od one koja priraste, povecavaju se drvne zalihe, stvaraju mogucnosti zadovoljavanja potreba za drvom kao sirovinom i ne uskracuju buduce generacije.

Drvo se koristi za gradenje te opremanje interijera i eksterijera. Zbog svoje trajnosti i postojanosti, nacina obrade, elasticnosti, specificnosti godova kao i mogucnosti oblikovanja, drvo je nezamjenjiv materijal u stvaranju prostornih vrijednosti. Sve stilske odrednice svoj su konacan izražaj, kako u prošlosti tako i danas, najsnažnije ispoljavale primjenom drva u razlicitim oblicima - od raskošnih do minimalistickih. Danas se najcešce upotrebljavaju ekološki materijali za završnu obradu drva za izradu namještaja jer nisu štetni za zdravlje, ne otpuštaju u prostorije štetni formaldehid, smole i druge otrovne sastojke, omogucuju reciklažu i biorazgradivost. Razvijena svijest o zaštiti okoliša i zdravom stanovanju bit ce povod odabira ekološki tretiranog drvenog namještaja koji je jednostavan za održavanje i preporucljiv za osobe koje pate od alergija.



Završni izgled namještaja može se formirati upotrebom punog drva ili furnira. Danas se najcešce upotrebljava furnirani namještaj koji se sastoji od prirodnog furnira odredene vrste drva te iverice ili panel-ploca koje cine bazu za furniranje. Furniri su tanki listovi drva, debljine od 0,05 do 10 mm, koji se dobivaju piljenjem, rezanjem i ljuštenjem te suše i obraduju kako bi se dalje iskoristili za završni sloj namještaja ili neke druge proizvode. Na ovaj se nacin smanjuje cijena proizvoda, plohe su mirnije i ravnije, jer je poznato da drvo uvijek „radi" zbog kolicine vlage koju zadržava u sebi.

Drvo u interijeru koristi se i za podne obloge - parkete, brodski pod, seljacki pod itd. Parketi mogu biti klasicni masivni, termo obradeni ili lamelirani. Klasicni parket je još uvijek najrasprostranjeniji. Termickom obradom drva smanjuje se vlažnost, poboljšana je biološka otpornost, boja parketa postaje tamnija i ujednacenija te vizualno uspješno zamjenjuje egzote. Ovakvi su parketi novitet naših renomiranih proizvodaca i zasigurno ce zauzeti istaknutu ulogu u opremanju interijera.

Lamelirani parketi se sastoje od nekoliko slijepljenih slojeva drva. Najcešce su u formi gotovih parketa, koji se jednostavno polažu bez naknadnog brušenja i lakiranja, a cvrsta veza se može ostvariti i bez ljepljenja. Višeslojnost mu omogucava povecanu stabilnost i korištenje u prostorijama s podnim grijanjem. Drvena vrata i prozori upotpunit ce ugodaj u prostoru. Drvena gradevinska stolarija bit ce dugotrajna ukoliko je pravilno konstruirana, proizvedena, montirana i održavana tijekom upotrebe. Vrata od drveta ili u kombinaciji sa staklom i aluminijem važna su pri opremanju interijera i vizualnim identitetom podižu kvalitetu prostora.

Drvene zidne obloge, kao i vidljiva drvena stropna konstrukcija, dodatno ce naglasiti prirodne ugodaje ispoljene kroz željene stilove. Masivnost drva u konstrukcijskim elementima posebno je zapažen element interijera, jer osim nosive, ima naglašenu estetsku funkciju. Odabrana boja drva znacajno ce sudjelovati u kreiranju konacnih prostornih ugodaja.Drvo je omiljeni materijal prošlosti, sadašnjosti, a zasigurno i buducnosti!

Monika Galovic Dumendžic, arhitektica

www.interijerNET.hr


Podijeli: Facebook Twiter