Drvo je uvijek u trendu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog svoje trajnosti i postojanosti, nacina obrade, elasticnosti, specificnosti godova i mogucnosti oblikovanja, drvo je nezamjenjiv materijal u opremanju prostora. Upravo zbog toga sve stilske odrednice, od raskošnih do minimalistickih, najbolje dolaze do izražaja kroz njegovu primjenu.



Danas se najcešce upotrebljavaju ekološki materijali za završnu obradu drva za izradu namještaja, jer nisu štetni za zdravlje, ne otpuštaju u prostorije štetni formaldehid, smole i druge otrovne sastojke, omogucuju reciklažu i biorazgradivost. Razvijena svijest o zaštiti okoliša i zdravom stanovanju bit ce povod za odabir ekološki tretiranog drvenog namještaja, koji je jednostavan za održavanje i preporucljiv za osobe koje pate od alergija.

Završni izgled može se formirati upotrebom punog drva ili furnira. Danas se najcešce upotrebljava furnirani namještaj, koji se sastoji od prirodnog furnira odredene vrste drveta te iverice ili panel ploca, koje cine bazu za furniranje. Furniri su tanki listovi drva, debljine od 0,05 mm do 1 mm, koji se dobivaju piljenjem, rezanjem i ljuštenjem te suše i obraduju kako bi se dalje iskoristili za završni sloj namještaja ili neke druge proizvode. Na taj se nacin smanjuje cijena proizvoda, a plohe su ravnije. Naime, poznato je da drvo uvijek "radi" zbog kolicine vlage koju zadržava u sebi.



Drvo se koristi i za podne obloge – parkete, brodski pod, seljacki pod… Parketi mogu biti klasicni masivni, termicki obradeni ili lamelirani. Klasicni parket je još uvijek najrasprostranjeniji u svojoj primjeni. Termickom obradom drveta se smanjuje vlažnost, poboljšana je biološka otpornost, boja parketa postaje tamnija i ujednacenija te vizualno uspješno zamjenjuje egzote. Ovakvi su parketi novitet naših renomiranih proizvodaca i zasigurno ce zauzeti istaknutu ulogu u opremanju interijera.

Lamelirani parketi se sastoje od nekoliko slijepljenih slojeva drva. Najcešce su u formi gotovih parketa, koji se jednostavno polažu bez naknadnog brušenja i lakiranja, a cvrsta veza se može ostvariti i bez lijepljenja. Višeslojnost mu omogucava povecanu stabilnost i korištenje u prostorijama s podnim grijanjem.



Drvena vrata i prozori ce upotpuniti ugodaj postignut drvetom u prostoru. Drvena gradevinska stolarija ce biti dugotrajna ukoliko je pravilno konstruirana, proizvedena, montirana i održavana za vrijeme upotrebe. Vrata od drveta ili u kombinaciji sa staklom i aluminijem važan su dio opremanja interijera i svojim vizualnim identitetom podižu kvalitetu prostora.

Drvene zidne obloge i vidljiva drvena stropna konstrukcija dodatno ce naglasiti prirodne ugodaje. Masivnost drveta dolazi do izražaja u konstrukcijskim elementima, posebno su zapaženi elementi interijera, jer osim nosive imaju naglašenu estetsku funkciju. Odabrana boja drveta znacajno ce sudjelovati u kreiranju konacnih ugodaja u prostoru (Monika Galovic Dumendžic mag.ing.arh.)

www.interijernet.hr


Podijeli: Facebook Twiter