Drveni dvorac kraj Svetvinčenta otvara vrata koncem mjeseca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon 1.034 godine Svetvinčenat dobiva još jedan dvorac. Pored kamenog kaštela Morosini-Grimani iz 983. godine, koji je izgrađen usred mjesta, za mjesec dana očekuje se otvorenje drugog dvorca nazvanog Sveti Mihael. Ovaj dvorac, sagrađen od drva smreke, udaljen je tri kilometra zapadno od Svetvinčenta. Nalazi se pored ceste koja vodi od naselja Rapanji prema selu Vidulini. Za razliku od kaštela Morosini-Grimani koji je izgrađen za smještaj vojnika, gostiju vlastele, putopisaca i trgovaca, dvorac Sveti Mihael namijenjen je isključivo za razonodu turista i posjetitelja, a što je, uostalom, današnja jedina svrha i savičentskog kaštela. Razlika je i u veličini. Kameni dvorac je četiri puta veći od drvenog, 1.600 naspram 400 kvadrata.

Hrana bez bešteka

Drveni dvorac je izgradila obitelj Otočan iz Rapanji. Zapravo, iza tog projekta stoji OPG Željka i Ljubice Otočan te obitelji njihovih sinova Veseljka i Vedrana. No, ne misle stati na dvorcu, već ciljaju napraviti srednjovjekovni park. Na svojoj parceli od 26 tisuća četvornih metara iduće godine planiraju izgraditi, pored dvorca, restoran i dvije nove kućice za smještaj gostiju. Veseljko Otočan pojasnio nam je da su već dobili građevinsku dozvolu za restoran gdje će njegova supruga Silvia kuhati srednjovjekovna jela.

- Za početak ćemo imati jednostavan meni, poput mesa na roštilju s krumpirom i povrćem, a koje će gosti jesti bez bešteka. Maneštre, koje su se pogotovo kuhale u srednjem vijeku, kuhali bi od iduće godine po posebnom receptu u restoranu, rekao nam je Veseljko Otočan. Pojasnio je da će u staroj kamenoj kućici pored dvorca prodavati svoja maslinova ulja s obzirom da je dvorac okružen maslinikom.

- Projekt drvenog dvorca smo osmislili prije dvije godine temeljem postignutog uspjeha i velike posjećenosti srednjovjekovnog festivala u Svetvinčentu. To nam je bio poticaj, a dobili smo i podršku čelnika općine da razvijemo taj projekt. Imamo kuće za odmor koje iznajmljujemo turistima te imamo stolariju pa smo to objedinili u novi projekt. Lani smo za to dobili 50 tisuća kuna od Ministarstva turizma, a s gradnjom dvorca smo počeli u kolovozu te ga sada dovršavamo, pojasnio nam je Veseljko Otočan. (Paulo GREGOROVIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter