Drvene igračke dopuštale mašti da se razmaše

Izložba "Dječje igračke iz hrvatske baštine" u Pazinu (A. DAGOSTIN)
Izložba "Dječje igračke iz hrvatske baštine" u Pazinu (A. DAGOSTIN)

U Etnografskom muzeju Istre smještenom u pazinskom Kaštelu jučer je pred brojnom publikom otvorena izložba "Dječje igračke iz hrvatske baštine" koja će se moći razgledati sve do 30. rujna.

- Izložba govori o umijeću izrade dječjih igračaka i prenošenju toga znanja, kazala je ravnateljica EMI-ja Lidija Nikočević na samom otvorenju davši riječ autorici izložbe Iris Biškupić Bašić iz Etnografskog muzeja Zagreb koja je kazala da joj je drago što ima toliko djece, jer je izložba prilagođena upravo njima, ali i starijima. Nikočević je napomenula da je autorica zaslužna da se u UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva uvrsti "Umijeće izrade drvenih tradicijskih dječjih igračaka s područja Hrvatskog zagorja". Ravnatelj EMZ-a Damodar Frlan je izložbu kazao da je bila jedna od najuspješnijih brojem posjetitelja, kao i kritikama. Drvene igračke kojima se igrala još njegova i starije generacije, kazao je, dopuštale su mašti da se razmaše što nije slučaj s današnjim plastičnim ili elektronskim igračkama. Županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica otvorio je izložbu zahvalivši se prisutnom bivšem ministru kulture Boži Biškupiću za pomoć pri registriranju "Dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog Primorja" kao nematerijalnog dobra pri UNESCO-u. Otvorenju je prethodio nastup najmlađe sekcije Folklornog društva Pazin pod vodstvom Vilme Mlekuš koji su prikazali stare lokalne dječje igre te one malo starije sekcija koja je zaplesala balun.

Po otvorenju izložbe djeca su odmah pohitala ka šarenim igračkama od drveta, keramike ili šiblja koje su ih dotad mamile: maleni konjići, šareni leptiri koji klepeću krilima, razna svirala, kola s radnim govedom, figurice domaćih životinja, namještaj… Odrasli su se pak više zadržali na video-projekcijama koje su dokumentirale načine izrade igračaka razgovorom sa starim majstorima. Vremenski se radi o igračkama koje su izrađivane od kraja 19. stoljeća do današnjih dana, ponajviše na području Hrvatskog Zagorja i središnje Hrvatske. (Napisao i snimio A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter