Drva su sad skuplja nego proljetos, ali još uvijek jeftinija od struje i plina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sezona grijanja ove godine pomalo kasni. Topli listopad i najava Državnog hidrometeorološkog zavoda da će temperature u studenome biti više od prosjeka za ovo doba godine, povoljno će utjecati na troškove grijanja što bi, prema istoj prognozi, moglo biti poništeno već u prosincu kad se najavljuje hladnije vrijeme nego što je uobičajeno. Cijene ogrijeva nisu se bitno mijenjale od lani, kao ni redoslijed najpovoljnijih energenata. Za razliku od prošle jeseni, kad je došlo do male liberalizacije plinskog tržišta, trenutačna ponuda je uobičajena, kao i na tržištu električnom energijom gdje se nisu pojavili novi distributeri i "trgovci" strujnim kilovatima.

Prema izračunima energetskih stručnjaka, još uvijek je najpovoljnije provesti zimske dane uz kamin, peć ili centralno grijanje na drva. Kubni metar kvalitetnog drva - bukve i(li) graba - u ljetnim se mjesecima prodavao po 330 do 350 kuna, ovisno dolazi li rezan na metre ili je već iscijepan i spreman za loženje. Trenutačno je ponuda kvalitetnog drva, ako se može suditi po oglasima, manja, a teško je nabaviti suha drva, spremna za loženje. Svježa drva u paletama danas, kad je sezona grijanja započela, koja se mogu kupiti po trgovačkim centrima, nisu povoljna - cijena im je najmanje 400 kuna po kubiku.

Plin najpopularniji

Na internet oglasnicima mogu se nabaviti i povoljnija drva - kombinacija hrasta i akacije po cijenama od 260 do 280 kuna - ili pilanski ostaci koji se kupuju "na kamione". Neki trgovci nude i ugljen za loženje - kvalitetniji češki ugljen iz rudnika Lednice stoji 1.740 kuna po toni, dok je bosanski ugljen iz Banovića oko 1.500 kuna po toni. Cijena je veća ako se kupuje u vrećama.

Bez obzira na visinu troškova, najpopularniji energent u krajevima s blažom klimom, poput istarskog priobalja, ostaje plin, bez obzira radi li se o zemnom plinu koji isporučuju Gradska plinara Pula i RWE Plin Hrvatska, ili o ukapljenom plinu kojim se pune kućni spremnici. Vlasnici manjih stanova često će prezimiti i uz grijanje na struju, pa čak i klima uređaje koji imaju dobar sistem zagrijavanja.

Izračun troškova za stan od pedeset četvornih metara pokazuje mjesečni trošak od 300 kuna za drva, 500 kuna za plin, te 600 kuna za struju. Suha i dobro pripremljena skuplja drva, poput bukve, cera ili graba, koštat će 20 lipa po jednom kilovatu toplinske energije. Jeftinija drva "naplatit" će kilovat topline 30 do 40 lipa, dok će sve popularniji peleti, koji omogućuju znatno jednostavnije grijanje od loženja drvima, zapadati oko 30 lipa po kilovat satu toplinske energije.

Cijena plina je, ovisno o distributeru, oko 35 lipa po kilovat satu, dok cijena ukapljenog plina u prosjeku iznosi 0,76 kuna po kilovat satu. Svakog utorka mijenja se cijena ukapljenog plina kod najvećeg istarskog opskrbljivača, Butanplina, te se kreće oko četiri kune po litri.

Plinara Pula naplaćuje kilovat sat plina 0,3651 kunu po važećoj tarifi. Tvrtka RWE Plin, ovisno o tome sklopi li se ugovor na jednu ili više godina, nudi do deset posto nižu cijenu plina, te na svojim obračunima ima potrošnju u kubnim metrima - kakve pokazuju i kućni plinomjeri. (Dubravko GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter