Drva su ipak najjeftiniji nacin grijanja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sezona grijanja je pocela i za mnoga kucanstva to znaci veliko opterecenje za ionako mršav budžet. Dodatni mjesecni izdaci tijekom zimskih mjeseci penju se za prosjecno 500 kuna. Zbog visokih cijena grijanja, mnogi gradani pokušavaju pronaci najjeftinije rješenje. Dobra vijest je što je ove godine sezona grijanja relativno kasno pocela.

Kombinacije su razne, no najcešca je ona na drva i struju. Medutim, nisu svi stambeni prostori isti, neki su bolje izolirani, neki lošije, neki su veci, a neki manji. Ovisno o svemu tome krecu se i cijene grijanja. Najgore je i najviše se novca troši u loše izoliranom stambenom prostoru.

Kako nam je posvjedocila jedna pulska obitelj, njihovi mjesecni troškovi za grijanje zbog loše izolacije dosežu i do 1.200 kuna. Obitelj se, naime, grije na drva i struju, a žive u staroj kamenoj kuci od 50-ak kvadrata.

Druga pulska obitelj nam kaže da se griju iskljucivo na struju, i to na termo-pec i klimu. Koriste dirigiranu struju i mjesecni troškovi za grijanje im iznose od 400 do 500 kuna, a žive u stanu od 95 kvadrata. Istu cijenu placat ce i obitelj u stanu od 70-ak kvadrata, uz iznimku da su bojler i štednjak prikljuceni na gradski plin.

Mnogi su se zbog velikih troškova odlucili grijati na propan butan plin kao najjeftiniji energent. Medutim, sudeci po iskustvima, ni to nije najsretnije rješenje, jer propan butan nije kalorican poput, primjerice, drveta. Taj je problem najizraženiji u samostojecim kucama. Troškovi u takvim kucanstvima krecu se prosjecno oko tri tisuce kuna godišnje. Ispada stoga da je najjeftinije grijanje ipak na drva.

Još je isplativije ukoliko kucanstvo ima kalijevu pec jer ako je dobro složena, potrebna su tek dva punjenja dnevno. Malo vece peci bez problema griju prostor i do 90 kvadrata. Takva vrsta grijanja tijekom sezone košta nešto malo manje od dvije tisuce kuna. (N. SOFTIC)


Podijeli: Facebook Twiter