Drva i lopate "planuli" u trgovinama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hladnoca i snijeg natjerali su Puljane proteklih dana na dodatne troškove. Najtraženiji su u trgovackim centrima bili upravo zimski artikli, a kupovalo se gotovo sve - od drva za ogrjev do kapa i šalova.

Kako doznajemo od direktora pulskog Brico Storea Aleksandera Kahrimana, u nekoliko su dana prodali cijeli šleper paleta s drvom za ogrjev, a mnogi su u ducan došli po dodatne grijalice svih vrsta. Najviše su se kupovale one na struju te uljni radijatori. Cak su i oni koji se griju na loživo ulje ili drva, veli Kahriman, kupovali elektricne grijalice kao dodatni izvor topline, a dobro je išla i prodaja kamina.

Na polici ostale tri lopate


- Za razliku od Zagreba, iz kojeg dolazim, Puležani ocito nemaju iskustva sa snijegom, ni potrebnu opremu za njega, ali poslušali su upozorenja i dobro se pripremili. Tako smo proteklih dana gotovo rasprodali lopate za cišcenje snijega, rekao nam je voditelj pulskog Brico Storea i pokazao policu na kojoj vise još samo tri lopate. Nove zalihe svih artikala, veli, vec su narucene, stoga se, ukoliko niske temperature budu potrajale, Puljani ne trebaju brinuti kako ce se (za)grijati.

I iz pulskog Kauflanda doznajemo da je u petak, prije najavljenog nevremena, prodaja bila pojacana. Neki su kupovali dodatne zalihe hrane, mnogi grijalice i drvene brikete za grijanje. Iako u nekim centrima zbog problema u opskrbi nekoliko dana nije bilo svježeg voca, povrca pa cak i mesa i mlijecnih proizvoda, u Kauflandu se u ponedjeljak kupovalo kao usred ljeta.

Osim drva za ogrjev i lopata za cišcenje snijega, traženi su posljednjih dana bili i kape, šalovi, rukavice... Tu su Puljani dobro prošli jer ih je vecina ducana, zbog isteka sezone, prodavala po cijeni sniženoj za 30 do 70 posto. U jednoj smo trgovini culi da je bura s polica vrlo brzo "otpuhala" i zalihe kapa pa su ih neke gospode, nakon što je ponestalo ženskih, odlucile kupiti na muškom odjelu.

- Kad zima stisne, ne pita se za modu, našalile su se prodavacice.

Kako su zadovoljni radom zimskih i komunalnih službi, upitali smo nekolicinu Puljana. Gotovo su svi naveli da vecih poteškoca zbog snijega nisu imali.

- Ja sam s Velog Vrha, moram pohvaliti zimsku službu, cak je i Galižanski odvojak, koji nije glavna cesta, bio pocišcen vec jutro nakon prvog snijega, rekao nam je Elvino Šuran.

Tek dvije prijave pada zbog poledice


Samo rijeci hvale za službe, koje su, kako veli, odlicno odradile posao imala je i Andelka Macan iz Mandriola. Uz rijeci da smo se ocito dobro pripremili ipak je navela da je naš predio bio manje pogoden od, primjerice, Splita pa, kako bismo se proveli da je umjesto pet centimetara palo metar snijega, možemo samo zamišljati.

Od direktora poduzeca Ceste Mire Mirkovica dobili smo informaciju da su bili spremni na sve moguce zimske probleme koji su proteklog vikenda posebno pogodili sam jug Istre i grad Pulu.

- Intervenirali smo vec u 1 sat u noci s petka na subotu... Kada je poceo snijeg, vec smo bili na cestama. Ja sam dijelom pratio naše ekipe i mogu reci da su sve glavne ceste i prije 6 sati, kada su ljudi poceli voziti, bile ciste i prohodne, rekao nam je Mirkovic.

Dodao je da se slicna aktivnost nastavila i u subotu, tocnije u noci sa subote na nedjelju, kada su strojevi na ulice upuceni vec u 2.30 sati. - Nismo željeli riskirati i cekati da napada snijeg, vec smo reagirali kada je poceo padati, odmah ga cistili i bacali sol, rekao je Mirkovic.

Ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu dr. Ksenija Družetic Božic istice da su i timovi hitne pomoci spremno docekali zimske nevolje, ali pritom naglasila da su i gradani doista bili disciplinirani. - Moram reci da je proteklih dana bilo relativno malo pregleda u ambulanti, kao i hitnih intervencija na terenu. Njih je u subotu bilo svega 16, a u nedjelju 15, a od tog broja samo su dva pacijenta došla zbog pada uslijed poledice. Bilo je i nekoliko prometnih nezgoda s lakšim povredama, dodala je Družetic-Božic. (Borka PETROVIC, S. Z. T., snimio D. MEMEDOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter