Družeta sedmi na kadetskom SP-u u Miamiju

Dominik Družeta
Dominik Družeta

Dominik Družeta, judaš Istarskog borca, osvojio je sedmo mjesto na Svjetskom kadetskom prvenstvu održanom u Miamiju. Najuspješniji je to rezultat u njegovoj dosadašnjoj karijeri, ujedno i najbolji plasman u povijesti pulskog kluba na nekoj svjetskoj smotri, koji je Družeta ostvario u svom posljednjem međunarodnom nastupu u ovom uzrastu. Od sljedeće sezone Družeta će se boriti među juniorima gdje će se nakon svega što je ostvario među kadetima od njega također puno očekivati.

Naime, mladi Puljanin, uz ovo sedmo mjesto sa Svjetskog prvenstva, ima peto i sedmo mjesto s prvenstva Europe te jedno prvo, jedno drugo i tri treća mjesta s Europskih kupova, čemu je na domaćim tatamijima pridodao i dva naslova kadetskog prvaka Hrvatske te jedan osvojen među mlađim seniorima.

Družeta je na Floridi nastupio u kategoriji do 81 kg koja je okupila 39 judaša i u prvoj je borbi bio uspješniji od Bjelorusa Jahora Varapajeva, osvajača Europskog kupa u Kijevu, kojeg je svladao ipponom.

Uslijedio je ogled protiv Maltežanina Francesca Aufierija kojeg je mladi Puljanin riješio u svoju korist nakon samo 23 sekunde borbe, da bi se potom u trećem kolu osvetio Austrijancu Maximilianu Schneideru koji ga je ove godine svladao u borbi za broncu na prvenstvu Europe u Tallinnu.

Tom je pobjedom Družeta izborio ulazak u četvrtfinale gdje ga je čekao Rus Mihail Igolnikov, branitelj naslova i trostruki europski prvak. Družeta se nije uplašio prvog favorita te je odlično krenuo u borbu i ostvario prednost, postavši tako prvi judaš koji je ove godine uspio "baciti" Igolnikova. No, prednost nije uspio zadržati i Rus je ipponom izborio prolazak u polufinale. Družeta je, pak, završio u repasažu gdje ga je čekao Idan Vardi, Izraelac koji ga je ove godine svladao na Olimpijskom festivalu europske mladeži (EYOF) u Utrechtu.

Premda je i ovu borbu pulski judaš dobro otvorio i stekao prednost, Vardi je uspio iskoristiti jedan trenutak neopreznosti i plasirati bacanje vrijedno pobjede. Družeta se tako na kraju morao zadovoljiti sedmim mjestom, dok se na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja, pomalo iznenađujuće, popeo Louis Krieber Gagnon. Kanađanin je u polufinalu svladao nepobjedivog Igolnikova te potom u finalu Nizozemca Franka de Wita.

Miami je ukupno okupio 530 judaša i judašica iz 77 zemalja, a da Hrvatska ne ostane bez odličja pobrinula se Brigita Matić, brončana u kategoriji do 70 kg. Do medalje je mogao stići i Lovro Kovač, kojeg je u kategoriji do 73 kg u borbi za broncu svladao Crnogorac Arso Milić. (I. CEROVAC)


Podijeli: Facebook Twiter