Druženjem proslavljen 95. rođendan none Marije Lovrinić iz Pazina

Turisti s Dalekog istoka slove za vrlo aktivne goste (D. MEMEDOVIĆ/arhiva)
Turisti s Dalekog istoka slove za vrlo aktivne goste (D. MEMEDOVIĆ/arhiva)

Dnevne aktivnosti u pazinskom Dnevnom boravku za starije osobe danas su počele svečanim događajem: obilježavanjem 95. rođendana Marije Lovrinić. Slavljenicu su voditelji i korisnici boravka obradovali tortom, te zabavili zdravicom i pjesmom, i mnoga je uspomena potekla u razgovorima i druženju u nastavku dana.

- Ovo inače nije uobičajeno, našim korisnicima rođendane slavimo jednom mjesečno, posljednjeg petka u mjesecu za sve koji tog mjeseca imaju rođendan, ali ovo je izniman događaj, pa smo 95. životnu obljetnicu naše korisnice Marije Lovrinić, koja inače živi u Pazinu, htjeli ipak obilježiti na malo poseban način, rekla nam je voditeljica Dnevnog boravka Sophie Christine Cvitko.

Tridesetak korisnika

Tridesetak korisnika svakodnevno dolazi u ovaj pazinski Dnevni boravak za starije osobe, smješten u suterenu pazinskog Spomen doma, na idealnom i svima lako dostupnom mjestu. Boravak je osnovan prije nekoliko godina, no u posljednje vrijeme njime upravlja pazinsko Gradsko društvo Crvenog križa, koje sredstva potrebna za njegov rad osigurava javljajući se na godišnje natječaje Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, koje mu je za ovu godinu dodijelilo 56.000 kuna, te grada Pazina. Za korisnike koji svakodnevno dolaze u boravak organiziraju se različite aktivnosti, od jutarnje tjelovježbe i vježbi disanja, te posebnih vježbi prilagođenih starijim osobama, preko radionica rukotvorstva u kojima se izrađuju didaktička pomagala za djecu s teškoćama u razvoju ili pak raznoliki uporabni i ukrasni predmeti, do društvenih igara, kvizova, natjecanja i zabavnih druženja.

Pjevački zbor

Korisnici Dnevnog boravka imaju i svoj mješoviti pjevački zbor Margarita, koji često održava dobru atmosferu prigodom obilježavanja Dana žena, Dana zdravlja, Dana starijih osoba, na proslavama rođendana, ili pak za uskrsnih i božićnih blagdana.

Redovne aktivnosti korisnika su i šetnje Pazinom i okolicom, a u ove prosinačke predblagdanske dane na radionicama će se izrađivati ukrasi i pokloni za predstojeći božićni sajam. Program dnevnog boravka namijenjen je prvenstveno Pazincima starijima od 60 godina koji žive u samačkim staračkim domaćinstvima, a u mnogim aktivnostima surađuje se s udrugama umirovljenika Pazinštine, Društvom osoba s tjelesnim invaliditetom, Poludnevnim boravkom za osobe s intelektualnim teškoćama, pazinskim školama, Društvom likovnih stvaratelja, Etnografskim muzejom Istre i drugim partnerima, a nezaobilazna je i dragocjena pomoć volontera, zaokružuje priču o Dnevnom boravku njegova voditeljica Sophie Christine Cvitko. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter