Druženje uz poeziju, pjesnike i Dedica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U cast dana žena, u ponedjeljak je u caffe baru Uliks održana pjesnicka vecer na kojoj su svoju, ali i tudu poeziju, kazivali Valter Mužic, Nataša Kraljevic, Castor i Marko Mavija.

Uz glazbenu podlogu koja se sastojala od jazza i new age glazbe, led je probio Castor procitavši pjesmu anonimnog autora, tocnije odu ženama biblijsko-ljubavne tematike. Uslijedio je Mavija, oboružan zbirkom Arsena Dedica podarivši ženama u publici vlastite interpretacije nekih od najvecih djela poznatog kantautora: "Ne daj se Ines" i "Zagrli me" za pocetak, zatim i "Loše vino" te "Pamtim samo sretne dane" i druge. Osim Dedicevih, citao je i pjesme Nikice Krajine iz zbirke "Bezimena rijeka", za kraj posegnuvši i za Mužicevim djelima.



Nataša Kraljevic, ujedno i jedina najavljena pjesnikinja te veceri, publici je podarila svoju, ali i poeziju Charlesa Baudelaira, Enesa Kiševica i - Dedica. Pjesmom "Jedna mama", odala je pocast svim majkama (pocevši od sebe i svoje), a procitala je i "Prosjak ili vila", "Mjesec", "Crvlji valcer", te pjesmu u pocast kazališnim lutkama, po njenom mišljenju predmetima koji obuhvacaju bit kazališta, pocastivši pred kraj publiku interpretacijom Baudelairove "Albatros".

Uz stihove pjesme "Šutnja o majci", svoj je nastup zapoceo Valter Mužic, osvojivši publiku svojim pjesmama ciji stihovi velicaju majke, obljubljuju žene i pricaju o nesretnim ili nesudenim ljubavima. Tako je Mužic kazivao i "Rastanak ili život je tržište", "Tebi za laku noc", dijalektalnu "Ma, ki de si ma" (Majko, gdje si majko), "Prica o Mirjani P., mojem pokušaju i zajednickom promašaju" i "Utjeha noci", kasnije predstavivši dvije angažirane pjesme: "Odluka" i "Pjesma o hrabrosti".

Castor, koji je cijele veceri vješto igrao ulogu moderatora, uz pokoju improvizaciju, pocastio je publiku kratkom pricom noir štiha "Zatvaramo gospodine", te pjesmom "Vrba" koju je napisao u trenu, no trebalo mu je vremena, kako kaže, da je valjano prenese u kompjuter. Uz svoje, Castor je procitao i "Cežnja", pjesmu neimenovane autorice , koja je nastala dok je pohadala 3. razred srednje škole.

Kako je vrijeme prolazilo, atmosfera je postajala sve intimnija i prisnija, a originalnom kvartetu se za mikrofonom pridružilo i ponešto publike u citanju vecinom Dedicevih pjesmi. Posljednji gost, gospoda Neda, iako je izjavila da ne piše poeziju zbog nedostatka vremena, veoma ju dobro pamti pa je publiku obogatila za kazivanja nekih svojih pjesmi poput "Pjesma pjesnikinji", "Nastanak slike", "Ruža", "Magija jutra" i "Obilje", te je njenim hrabrim gostovanjem vecer privedena dostojnom kraju.


Podijeli: Facebook Twiter