Druženje uz pjesmu rodnog kraja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uz druženje i pjesmu sinoc je u hotelu Histria održana 5. slovenska vecer, ove godine u znaku zborova. Bila je to ujedno i završnica trodnevne pulske manifestacije Dani slovenske kulture 2009. Osim mješovitog pjevackog zbora Slovenskog kulturnog društva Istra - "Encijan", istarski Slovenci i njihovi gosti imali su priliku uživati i u jednom od najdugovjecnijih i najpoznatijih slovenskih muških zborova - Rogaška iz Rogaške Slatine.

Vecer je otvorio "Encijan" pjesmama "Lipa zelena je" i "Bele ladje". Pod vodstvom dirigentice Paole Stermotic i uz klavirsku pratnju korepetitorice Tee Siladi, "Encijan" je svojom zadnjom izvedbom "Zemlja pleše" digao na noge citavu dvoranu, a publika je pljeskanjem pratila ritam pjesme.

Na cjelovecernjem koncertu, pod vodstvom zborovode Marka Bracica, zbor Rogaška izveo je šarolik repertoar skladbi: od Foersterove "Vecernji ave", preko slovenskih domoljubnih "Slovenec sem" i "Triglav", do tradicionalnih poput "Plenicke je prala" ili pak belokranjskih napjeva poput "Igraj kolce", koje su sve odreda nagradene srdacnim aplaudiranjem. Uz pregršt slovenskih, našle su se tu i dvije skladbe na hrvatskom jeziku, odnosno "Dobra vecer uzorita" i "Sjecanje na Velu luku".

Za prikladno zatvaranje koncertne veceri, oba su se zbora udružila i otpjevala "Pa se sliš" pod vodstvom Paole Stermotic i "Dajte, dajte" pod vodstvom Marka Bracica, objedinjujuci tim tradicionalnim pjesmama slovensko Primorje i Istru.


Podijeli: Facebook Twiter