Druženje u novigradskom muzeju Lapidarium


Večeras u 18 sati novigradski Muzej Lapidarium poziva na zajedničko druženje povodom obilježavanja 36. Međunarodnog dana muzeja u kojem će, pod temom "Muzeji i kulturni krajolici", sudjelovati Toni Buršić s izložbom ilustracija karata "Briškula istrijanska" i stripa "Izgubljen u Ljubljani" i Damir Fabijanić s izložbom fotografija "Dijalog o ljepoti vrtova: Dubrovački ljetnikovci".Izložba ilustracija/radnih tabli mladog novigradskog umjetnika, studenta 4. godine Akademije likovnih umjetnosti u Ljubljani, predlošci su za nastanak novog rada kojeg je posebno za Muzej ilustrirao i oblikovao Toni Buršić. Riječ je o špilu karata "Briškula istrijanska" nastalih po uzoru na tzv. "Carte Triestine".  Buršićev špil karata sadrži likovne elemente i dijalektalan jezik koji se vežu za istarsku tradicijsku kulturu. Bit će predstavljen i novi Buršićev strip "Izgubljen u Ljubljani", izdavača Stripburgera iz Ljubljane, koji na ilustrativan i humoran način govori o studentu iz Novigrada i njegovom (ne)snalaženju u velikom gradu.

Nakon predstavljanja fotografija Damira Fabijanića s motivima o kulturi ladanja na hrvatskome jugu, Buršićevih ilustracija i "Briškule istrijanske", u muzejskom prostoru održati će se turnir u briškuli na koji su pozvani svi koji znaju pravila igre. Ambijent održavanja turnira činit će kultura istarskog stola, odnosno jela i pića. Na taj način, spojem dviju udaljenijih maritimnih točaka Jadrana - Dubrovnika i Novigrada (ili Novigrada i Dubrovnika) - u muzeju žele predstaviti dva povijesna i kulturološka, u osnovi, različita pristupa kulturi stola, ladanja i igre.

U nastojanju da se kulturni krajolik kao kulturnopovijesno i prostorno naslijeđe očuva, muzeji diljem Hrvatske organiziraju niz edukativnih i kreativnih programa i aktivnosti kako bi posjetitelje upoznali s vrijednostima kulturnih krajolika i važnosti očuvanja njihovih specifičnih geoloških, etnografskih i arhitektonskih karakteristika.

Izložba je otvorena do 18. lipnja 2016. (M. Ra.)


Podijeli: Facebook Twiter