Druženje mladih da bi upoznali i vrednovali različite kulture

Vlado Šćur (arhiva)
Vlado Šćur (arhiva)

Prigodnom svečanošću u nedjelju navečer u hostelu Ferijalnog saveza završio je ovogodišnji Međunarodni Lions kamp mladih u organizaciji Lions distrikta Hrvatska. Riječ je o projektu razmjene mladih u gotovo svim državama svijeta, a u Puli su već treću godinu zaredom. Ove godine okupilo se 24 mladih, a dosad ih je u Puli, kroz ovaj kamp prošlo više od 70.

Tolerancija prema različitosti

Od voditeljice Sare Bermanec saznali smo da je kamp ove godine organiziran od 7. do 17. srpnja, a potom će mladi još tjedan dana boraviti u obiteljima širom Hrvatske.

- Cilj ovog projekta je da se mladi druže, da upoznaju različite kulture i da u razmjeni, u jednoj od odabranih zemalja, u izravnom kontaktu upoznaju jedni druge i stvore toleranciju prema tim kulturama, rekla nam je Bermanec.

Tijekom trajanja kampa veliki dio vremena provode na moru gdje igraju i razne igre, išli su i na zip-line u Pazin, na ATP u Umag, a imaju i razne druge popratne aktivnosti da bi se sudionici zbližili i upoznali. Svaka Lions aktivnost ima za cilj i neku humanitarnu notu za potrebite, a ove godine u planu je bio posjet Štigliću. Kada potom odlaze u obitelji, mladi postaju dio host obitelji, što znači da rade poslove ravnopravno s ostalim članovima. Iz Pule ovaj put mladi kreću u nove obitelji u Zagrebu, Splitu, Varaždinu, Čakovcu, Lepoglavi, Slavonskom Brodu, Vukovaru i jedan ostaje u Puli.

- Mladi nam ove godine dolaze iz Finske, Danske, Švedske, Norveške, Nizozemske, Francuske, Njemačke, Izraela, Turske, SAD-a, Hong Konga i Italije. Uzrasta su od 17 do 20 godina, što znači da ili završavaju srednju školu ili su na početku fakulteta. Sve u svemu, kamp je prošao u lijepom druženju, jer je to i svrha svega, a posebno je zanimljivo vidjeti te različitosti. Kad, primjerice komuniciraju jedan Skandinavac i jedna mlada osoba iz Turske, to je susret dvaju različitih svjetova, dvije kulture, napomenula je Bermanec.

"Legende" ušle u legendu

To nam je potvrdilo i ovo šaroliko društvo. U hladovini stabla zatičemo tako Kuzeja iz Turske, Mikkela iz Danske, Marka iz Izraela i Sashu iz Italije.

- Ma ovaj kamp je stvarno super. Sviđa mi se kako je zamišljen. Super je započeo, a tako će i završiti. Ima puno ljudi iz cijelog svijeta, puno se zabavljamo i jednostavno upoznajemo nove kulture, saznajemo puno o drugima, ali najviše je ipak puno novih prijatelja, rekao nam je Mark i dometnuo kako bi se trebali raspitati za "legende".

Rečeno - učinjeno. Iza "legendi" kriju se zapravo novopečeni prijatelji, Talijan Francesco i Leung Lok Hang Ernest iz Hong Konga. Iako su nam svi spominjali i neko natjecanje, nismo baš ušli dublje u priču, niti o tome tko će pobijediti i što je nagrada. Saznali smo tek da su "legende" upravo u kampu postali prijatelji, ali s obzirom da Francesco nije baš dobro pričao engleski, njihovo sporazumijevanje izazivalo je kod ostalih salve smijeha i nebrojene anegdote koje su sve zabilježene i kamerom te postavljene na društvene mreže.

- Mi smo, jednostavno rečeno, smiješni zajedno, kažu za sebe "legende" i dodaju da će njihovo prijateljstvo zasigurno nadživjeti samo trajanje kampa te da će ostati i dalje u kontaktu. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)





Podijeli: Facebook Twiter