Druženje mještana i Slovenaca iz Primorske

Misa prethodi fešti (T. GRGIĆ)
Misa prethodi fešti (T. GRGIĆ)

U naselju Valica pokraj Umaga u organizaciji Mjesnog odbora Marija na Krasu održana je proslava Sv. Jeronima, prevoditelja Biblije na latinski jezik, pod nazivom ''Vulgata''.

Ova fešta za mještane ujedno obilježava i dugogodišnju tradiciju jer se slavi od 1952. godine. Svake bi se godine najprije održala Sveta misa, a nakon nje, zabava na kojoj je znalo biti i po 2.000 ljudi. Osim mještana i predstavnika Grada Umaga, posjećuje ju i veliki broj Slovenaca i Talijana.

- Za ovu smo feštu doznali prije nekoliko godina gledajući reportažu na slovenskoj televiziji. Tada sam zapravo doznala i da je veliki broj Slovenaca s obalnog područja, na dan Sv. Jeronima, dolazio ovdje na slavlje. Zaista je lijepo prisjetiti se tradicije i plesati na mjestu gdje su plesali naši preci, kaže Andreja iz Pirana.

U poslijepodnevnim je satima program započeo sportskim aktivnostima na nekadašnjem nogometnom igralištu, jednim od prvih na ovom području, nakon umaškog i bujskog stadiona. Danas se ono ne koristi, no nekada je privlačilo veliku pozornost. Nakon Svete mise i blagoslova hrane, posjetitelji su uživali u bogatoj gastronomskoj ponudi. Nudila se porchetta, dok su mještani pekli čevape i pljeskavice, pripremili sardele u savoru, pohane sardele i jotu. Domaćice tradicionalno povodom ove manifestacije ispeku domaći kruh pod čripnjom i razne slastice. Od istarskih tu su bili cukerančići, fritule, kroštule i štrukolo.

Kao i svake godine, učenici područne škole Kmeti su zajedno sa svojim učiteljicama izložili i prodavali prigodne suvenire. Ove su godine pripremili glinene Vulgate, glinene križiće i ostale rukotvorine. Plesalo se na ''tavolacu'' i pjevalo uz Bullea Folk, koji se uz odlične zvukove i poznate hitove pobrinuo za atmosferu. Mještani i posjetitelji željni spoja tradicije i dobre zabave uživali su do kasno u noć. (T. GRGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter