Druženje je važno i u trećoj životnoj dobi


U nastavku obilježavanja Svjetskog dana Alzheimerove bolesti i Međunarodnog dana starijih osoba, danas su u Domu za starije osobe "Alfredo Štiglić" održane sportske igre korisnika. Igrali su pikado, košarku, nabacivao se kolut, sve prilagođeno dobi korisnika i njihovim mogućnostima.

"Sportske igre korisnici naprosto obožavaju", rekla nam je ravnateljica Doma Vesna Grubišić Juhas i napomenula da uz skrb i njegu korisnike u okviru radno-okupacijskih aktivnosti, nastoje održati fizički aktivnima.

- Sve su igre prilagođene njihovim mogućnostima i dobi. Jako vole igre, nadmeću se, žele dobiti ta priznanja i diplome, rekla nam je Grubišić Juhas.

Potvrdila je to i jedna korisnica Doma, rekavši nam da im je druženje važno, gotovo presudno, posebno u jesen i zimu kad se većina vremena provodi u zatvorenom prostoru. Obilježavanje Svjetskog dana Alzheimerove bolesti i Dana starijih osoba počelo je prošli tjedan predavanjem o demenciji na Odjelu za demencije (Mažuraničeva 10) i druženjem s članovima obitelji oboljelih. Nakon današnjih sportskih igara, sutra je korisnicima na rasporedu posjet Istarske stranke umirovljenika s Glazbenom školom, odnosno recitacije Đilda Pliška, a potom slijedi posjet udruge Uliks koja će Domu donirati slike kojim će urediti sva tri objekta Doma - Alfredo Štiglić, Odjel za demenciju te Gerontološki centra Villa Trapp.

- Slijede zatim proslave rođendana korisnika rođenih u rujnu, a kulminacija događaja je u petak, 29. rujna kada će se održati plesna večer uz Duo Magnoliju i Vesnu Nežić Ružić, rekla je Juhas Grubišić.

Inače, Dom Alfredo Štiglić, trenutno na smještaju ima 173 korisnika, u dva dnevna boravka skrbi o još 40 korisnika te 30 korisnika na kućnoj njezi. Još oko 100 korisnika koristi njihove usluge dostave obroka. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter