Druženje istarskih studenata na 20. Istrijadi

Pročelnica Patricija Smoljan sa studentima je razrezala tortu za 20. rođendan Istrijade (V. H.)
Pročelnica Patricija Smoljan sa studentima je razrezala tortu za 20. rođendan Istrijade (V. H.)

Tri dana burne zabave, spavanje do kasnih sati, sportski susreti te koncerti, predavanja i radionice, sve će se to odvijati tijekom ovogodišnje 20. Istrijade, tradicionalnog susreta istarskih studenata koji studiraju u Hrvatskoj i inozemstvu koji se održava u apartmanskom naselju Lanterna na istoimenom poluotoku kraj Tara.

Osnovni cilj Istrijade je upoznavanje i druženje istarskih studenata, pa će tako biti i za stotinjak ovogodišnjih sudionika, a jedino je izostao dolazak studenata iz Ljubljane. Istrijada je ove godine jubilarna, pa je ovo izdanje proslavljeno i zajedničkim rezanjem torte. Program će se do nedjelje odvijati kroz natjecanja i igre na otvorenom koliko vremenske prilike dozvole, obilaska višnjanske zvjezdarnice i predavanja Korada Korlevića te kvizova, a svim studentima za uspomenu ostaje majica Istrijade.

- Zanimljivo je da svake godine u organizaciji imamo druge studente i teško je održati kontinuitet, ali zaista su puni entuzijazma i treba ih pohvaliti. Županija podržava ovakve inicijative, ove smo godine dodijelili 40 stipendija u iznosu od 1.100 kuna mjesečno i nastojimo pratiti studente i tijekom studija i kroz rad klubova, rekla je, pročelnica županijskog Odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patricija Smoljan.

Mislav Maračić iz Grožnjana, inače zagrebački student treće godine drvne tehnologije, smjera dizajna interijera i namještaja, glavni koordinator ovogodišnje Istrijade, pak ističe trud pročelnice oko istarskih studenata i njihovih klubova u gradovima gdje studiraju.

- Što se tiče zagrebačkog kluba, u predsjedništvu nas ima osam, svaki nešto drugo studira i svaki pokušava naći nešto novo za što će se kolege zanimati. U našem je klubu zanimljivo što broji članove sa šest kontinenata, jer se u naš klub može učlaniti svatko. To su recimo i Hrvati koje žive i studiraju u Australiji, ali su i naši članovi. Tako na neki način promoviramo istarsku kulturu u drugim dijelovima Hrvatske, pa čak i u drugim i zemljama. Ljudi koji su jednom došli u istarski klub u Zagrebu stalno se vraćaju i to je ono na što smo najviše ponosni,  kaže Maračić. (Napisala i snimila V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter