Druženja s domaćim i stranim piscima i ilustratorima

Rad Ildiko Horvat
Rad Ildiko Horvat

Uz pomoć veselih Librica, voditeljica promocija, susreti s autorima na pulskom Monte Libriću - Festivalu dječje knjige, pretvaraju se u pravi literarni doživljaj, koji na neposredan način mladi naraštaj potiče na daljnje i stalno čitanje.

Najbolje slikovnice

Stoga su i u ovogodišnjem, središnjem programu Monte Librića - Pikniku s autorom predviđena brojna druženja s domaćim i stranim piscima i ilustratorima za djecu. Najnovije iz svijeta hrvatske književne produkcije za djecu predstavit će redom poznati i nagrađivani autori. Ovogodišnja dobitnica Ovce u kutiji, književno-likovne nagrade za najbolju hrvatsku slikovnicu, Marijana Jelić predstavit će svoju slikovnicu "Coprnica Dragica". Sa Snježanom Babić-Višnjić, spisateljicom čiji opus sadrži brojne drame, priče, pjesme i romane za djecu, razgovarat će se o njezinom novom romanu "Puhni u jedra!" i romanu strave "Kika i tajna uklete kuće".

Svoj prvijenac za djecu "Kruna kraljice vrana" predstavit će pjesnikinja i prevoditeljica s mađarskog Tamara Bakran. Iz Šibenika dolazi izuzetna umjetnica Zdenka Bilušić, koja je unatrag devet godina urednica radioničkog programa na Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku i autorica dječjih likovnih natječaja za hrvatske osnovne škole i vrtiće, a predstavit će slikovnicu "Priča o dva Jurja", dok će u festivalskom prostoru biti izložene i njezine mini skulpture Homines volantes - leteći čovječuljci na padobranima od knjiga, svojevrsne inačice Vrančićevog "homo volansa".

Iz izdavačke kuće Evenio u goste dolaze dvije mlade autorice serijala o Hrkalu, Jelena Pervan, spisateljica i Jelena Brezovac, ilustratorica. Stalna suradnica i voditeljica radio-slušaonica Hrvatskog radija na Monte Libriću, ali i Sa(n)jam knjiga u Istri, Irena Plejić Premec ove godine, u ulozi autorice, govorit će o svom prvom romanu za djecu "Doživljaji dobre curice Jakice".

Tatjana Pokrajac-Papucci iz Rovinjskog Sela promovirat će zbirku poezije "Zašto baš to?", a u sklopu talijanskog programa i dvojezičnu slikovnicu "Mala slikarica - La piccola pittrice", za koju je dobila posebno priznanje žirija na Međunarodnom književnom natječaju Internationaler Kinder und Jugendbuchwettbewerb (Austrija).

Osim njezine slikovnice u talijanskom programu svoja izdanja predstavit će i tršćanski autor Nicolas Murkovic te napuljski Giovanni Balivo.

Zeda Jelene Radan

Zanimljiv Piknik, svakako će biti s poznatom glazbenicom Jelenom Radan, koja je krajem devedesetih započela pisati Zedu - danas njezin prvijenac za djecu punog naziva "Zeda: Rejna Zum u zemlji djece". S Jelenom Radan razgovarat će i Mladen Kušec u posebnom programu Knjige papam, nazvanim prema TBF-ovoj pjesmi "Rižot s plodovima knjiga" u kojem svake godine sudjeluju poznate osobe iz svijeta glazbe, filma, kazališta, sporta..., a koji djeci otkrivaju koliko je čitanje zapravo zabavno.

U skladu s ovogodišnjom temom Librića "Knjiga u pokretu" koja uključuje i sportske aktivnosti u programu "Knjige Papam" sudjelovat će i poznati alpinist Stipe Božić te mladi skijaš Natko Zrnčić Dim, ali i pulski glazbenici Gabi i Marijan iz grupe Nola.

Svake godine zanimljivi su gosti programa Autori iz daljine, među kojima ove godine dolaze sjajna ilustratorica iz Mađarske Ildiko Horvath te srpski autori Miodrag Jakšić i Minja Subota čiju popularnu emisiju "Muzički tobogan" djeca prate s velikim veseljem.

Prvi dan Festivala u galeriji Srpskog kulturnog centra u Puli bit će otvorena izložba fotografija Minje Subote "Deca su ukras sveta", a zajedno s piscem Miodragom Jakšićem u Circolu će održati glazbeno-literarni nastup. (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter