"DružbAdria" je štetan projekt

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tocno u podne, u Puli, Rijeci, Splitu, Zadru, Makarskoj, Šibeniku, Umagu, Plocama, Sisku, Karlovcu i Koprivnici simultano su organizirane konferencije za medije kao reakcija na izjave premijerke Jadranke Kosor o ponovnom pokretanju projekta "DružbAdria".

- "'DružbAdria' je projekt koji Hrvatskoj nudi veliki promet, malu zaradu i ogroman rizik", rekla je Jadranka Kosor u prosincu 2004., a sada, šest godina kasnije, kao premijerka, želi ga progurati u Sabor, mimo mišljenja relevantnih institucija, istaknuo je na konferenciji za novinare u Puli predsjednik Odbora za referendum Bruno Poropat.

Napomenuo je da se Kosor, tada kao predsjednicka kandidatkinja HDZ-a i suparnica bivšeg predsjednika države Stjepana Mesica, koji je oduvijek podržavao ovaj projekt, izjasnila da je štetan i priklonila se svim zelenim akcijama te se zapitao što se to sada bitno promijenilo.

- Otkako se, kao Mesic, vratila iz posjeta Rusiji, sve se promijenilo. Porekla je sve strucne studije koje ukazuju na štetnost projekta, rekao je Poropat i najavio prikupljanje potpisa za referendum ukoliko se o projektu bude raspravljalo u Saboru, mimo strucnih državnih institucija.

Poropat je naglasio da je "DružbAdria" apsolutno nepotreban projekt koji ce Hrvatskoj donijeti više štete nego koristi.

- Balastne vode i razni organizmi koji ce time pristici razorit ce ekosustav i naše podmorje. Za sitni novac koje cemo tim projektom dobiti nepovratno cemo uništiti naše more, a samim time i turizam, rekao je Poropat.

Zelena Istra se priopcenjem takoder prikljucila toj zajednickoj akciji upozorenja Vladi. U njemu se navodi da je upravo Zelena Istra bila medu prvim organizacijama koje se bave zaštitom okoliša, a koja je još 2002. pokrenula kampanju protiv "DružbAdrije", uporno je nastavljajuci do 2005., kada je zbog postupka procjene utjecaja na okoliš obustavljena, odnosno studija je odbacena jer ju Janaf nije dopunio i izmijenio u skladu s primjedbama clanova i clanica Komisije za procjenu utjecaja na okoliš.

Preveliki rizici fatalnog onecišcenja Jadrana zbog tog projekta nisu se nimalo promijenili, te ce zbog toga i otpor tom projektu biti istog intenziteta.


Podijeli: Facebook Twiter