Družba Pere Kvržice u INK-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pulskim INK-m jutros su odzvanjali glasovi školaraca. Naime, u izvedbi Gradskog kazališta Žar ptica iz Zagreba u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula u petak su na rasporedu dvije predstave "Družba Pere Kvržice".

Školska djeca koja su u pratnji svojih uciteljica ujutro napunila su kazalište izvrsno su reagirala na predstavu koju su pažljivo pratila, a dinamicna režija Olivera Frljica ih je držala zainteresiranima i fokusiranima na pricu više nego, cini nam se, sam tekst.

Prica je, dakako, bazirana na klasiku djecje literature koji je kreirao Mato Lovrak, no likovi su iz današnjeg vremena pa tako Pero nosi šiltericu, dugu majicu i štitnike za koljena, kao i ostatak družine.

Sve se vrti oko zapuštenog vodenog mlina koji je uzrok nesloge u selu, a Pero i družba odlucili su popraviti ga da bi seljani opet bili složni. Dok se muce da ga vrate u pogon, polako shvacaju da ono što su ih ucili u školi ipak ima smisla i da im može koristiti u praksi te shvacaju zašto je dobro biti složan, zašto bi se djecaci i djevojcice trebali družiti te zašto treba citati knjige. Kroz pricu gledatelje vodi Mlin koji ukratko prepricava stvari koje se u ovoj kratkoj predstavi nisu stigle pokazati i detaljnije objasniti.



S osuvremenjenim likovima školarci se lakše mogu identificirati, a vjerojatno je i koja od pouka stigla do njih. I likovi su izvrsno odglumljeni pa je tako Peru utjelovio Zoran Pribicevic, Divljaka Bruno Kontrec, Budalu Andrej Dojkic, Milo Dijete Ante Krstulovic, Medu Sven Madžarevic, Šilu Tomislav Krstanovic, Mariju Gorana Marin i Danicu Natalija ?ordevic. Drago Utješanovic pojavljuje se u cak tri uloge, i to kao Ucitelj, Bunar i Mihael, dok je Mlin koji nas je vodio kroz pricu odigrao Berislav Tomicic.

Frljic je autor songova te potpisuje dramatizaciju, asistentica redatelja i koreografkinja je Sandra Banic-Naumovski, scenografiju su izradili Leo Vukelic i Iva Matija Bitanga, a kostime Sandra Dekanic. Glazbu je komponirao Damir Šimunovic, a oblikovatelj rasvjete je Goran Jurkovic. (Mladen RADIC; snimio N. LAZAREVIC)


Podijeli: Facebook Twiter