Društvo potrošača: Prošlu godinu obilježile ovrhe

(D.MEMEDOVIĆ)
(D.MEMEDOVIĆ)

Društvo za zaštitu potrošača Istarske županije održalo je danas u hotelu Riviera svečanu skupštinu obilježivši tako svoju desetogodišnjicu postojanja. Voditeljica Savjetovališta koje djeluje pri društvu Hana Jurić, istaknula je da su prošlu godinu definitivno obilježile ovrhe i brojni upiti građana vezano uz ovršni postupak. Prema njenim riječima, društvo je u 2013. godini primilo ukupno 3.517 upita, a najviše ih se odnosilo na područje financija.

-Građane je najviše interesiralo kako reagirati u ovršnom postupku, a 2013. godinu definitivno možemo nazvati godinom ovrha. Većina upita odnosila se sam ovršni postupak i procese zastara, a građani su najviše tražili informaciju vezano uz usluge javnih bilježnika i odvjetnika. Iako je Vlada najavila da će se te naknade smanjivati i da građani ne mogu za deset kuna duga troškove javnog bilježnika plaćati tisuću kuna, to se nažalost nije dogodilo, upozorila je Jurić. Dodala je kroz svoj rad savjetuju potrošače informirajući ih o njihovim pravima i obvezama te im pružaju informacije kako da napišu prigovore, kazala je Jurić.

Istaknula je da društvo, uz Istarsku, pokriva i Primorsko-goransku i Ličko-senjsku županija, te da su potrošači iz Istre relativno dobro upoznati sa svojim pravima.

-To bi trebalo biti dovedeno na još višu razinu budući da se tijekom ove i iduće godine na razini društva planira provođenje europskog projekta koji će se bazirati na jačanju edukacije i informiranosti samih potrošača, rekla je Jurić.

 Osvrnuvši se na prvo desetljeće postojanja predsjednik Društva Vladimir Ivančević istaknuo je da je tijekom tog perioda udruga provela niz predavanja, okruglih stolova i drugih aktivnosti na temu zaštite potrošača i njihove edukacije.

Ivančević je podsjetio da se svake godine 15. ožujka obilježava Svjetski dan prava potrošača, rekavši da je taj odabran kao sjećanje na govor Johna Kennedya 1962. godine u američkom Kongresu koji je tada rekao da su " potrošači najveća gospodarska skupina na koju utječe skoro svaka javna ili privatna gospodarska odluka te da se njihov glas mora čuti". (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter