Društvo logoraša srpskih logora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Da bi potaknuli gradane na podnošenje kaznenih prijava državnom odvjetništvu protiv poznatih i nepoznatih pocinitelja ratnih zlocina u srpskim koncentracionim logorima, danas je osnovana podružnica Istarske županije Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracionih logora.

- To je njihova gradanska dužnost. Do sada u cijeloj državi nije dovoljno napravljeno po tom pitanju. Drugi korak je pronalaženje odvjetnika u srpskim gradovima gdje su bili logori i podizanje tužbi. U suradnji s državnim odvjetništvom trebamo pronaci nacin da budu poništene izjave koje su ljudi davali pod prisilom i zbog straha od daljnjeg batinanja, a temeljem kojih su teretili jedni druge.

Slucaj Purde više se ne smije desiti, porucio je Ivan Dumendžic, predsjednik podružnice. Za dopredsjednika udruge jednoglasno je izabran Stipo Baraban.

- U Istarskoj županiji, na cijem podrucju živi više od 70 bivših logoraša, društvo je odavno trebalo zaživjeti, nadovezao se predsjednik radnog predsjedništva Ivica Lerotic, prema cijim rijecima se proteklih tjedana sudilo žrtvama, a ne ratnim zlocincima.

On je najavio da ce se, osim navedenim problemima, podružnica baviti i pružanjem psihosocijalne pomoci clanovima te obilježavanjem prigodnih obljetnica, da nitko ne bi zaboravio strahote koje su se desile braniteljima i civilima.

- Bit ce osigurano niz pogodnosti i popusta, neki od kojih su vec dogovoreni, dodao je Dumendžic, od kojega doznajemo i da ce se do dobivanja vlastitog gradskog prostora clanovi okupljati u sjedištu Hvidre.


Podijeli: Facebook Twiter