Društvo ima problema sa seksom, ne pisci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Otvaranjem izložbe erotskih grafika pokojnog akademika Miroslava Šuteja u prizemlju opcinske palace u starom gradu poceo je drugi festival ljubavi i erotike Casanovafest, koji organiziraju vrsarska Turisticka zajednica i Opcina. Festival su otvorili njegova direktorica Mariam Abdelghani i nacelnik Franko Štifanic.

Umjesto uobicajenog slova o izložbi, uvod u razgledanje Šutejevih grafika dao je nacelnik Motovuna Slobodan Vugrinec, prisjecajuci se svog prvog susreta sa Šutejevom umjetnošcu.

S grupom vršnjaka je, kako je ispricao, potajice u Motovunu upao u kinodvoranu, gdje su si priuštili projekciju filmova koji su djeci bili zabranjeni. Kako se stari projektor pregrijavao i svako malo gasio, u jednom je trenutku pogledao zid iznad sebe i uocio crtež koji je prikazivao ženske noge koje su završavale u tucku cvijeta.

Iz srca starog grada poklonici Casanovafesta spustili su se u Montraker, do plaže i beach bara Dionys, koji pruža odlicnu scenografiju za razgovor o erotskoj književnosti. Izbornik je prošle godine predstavljeni književnik i urednik Pero Kvesic, koji je u drugom izdanju Casanovafesta najprije pred publiku doveo Dragu Glamuzinu.

Zašto je erotika rijetka biljka u literaturi, pitao je Kvesic Glamuzinu, na što je dobio odgovor da književni kriticari optužuju hrvatske pisce da su impotentni, da pišu stereotipno, ali da su zapravo kriticari impotentni jer ima dobrih erotskih književnika pa i književnica.

"Društvo ima problema sa seksom, ne pisci. Mladim generacijama seks je nametnut tabu u društvu u kojem seks prodaje sve kroz reklamu", kaže Glamuzina, a Kvesic dodaje da je eros javno prostituiran kroz reklame, pa se cini da živimo u Sodomi i Gomori, ali zapravo živimo u prisilno cednom okruženju jer sve izvan svijeta erotizirane reklame u javnosti skandalizira ljude.

Prije projekcije Brasova filma "Paprika" u jedinstvenom kinu pod zvijezdama na vrhu stijene koju nije nacelo dlijeto kamenolomaca u Montrakeru poklonici Casanovafesta mogli su se prošetati do rive i kušati ponudu gastroafrodizijackog dijela festivala.

Tek malo prije ponoci na drugu neponovljivu montrakersku pozornicu izašla je prva hrvatska dama fada Jelena Radan. Oni kojima ni to nije bilo dovoljno u jedan iza ponoci spustili su se do beach barova Montrakera, u društvo seksi i eroticne muzike DJ Borovicha.


Podijeli: Facebook Twiter