Društvo distrofičara predstavilo 7. "Istarski gen"

Godišnjak je predstavio predsjednik društva Davor Komar (D. B. P.)
Godišnjak je predstavio predsjednik društva Davor Komar (D. B. P.)

U novim prostorima Društva distrofičara Istre (DDI), u koje su uselili prije dva mjeseca, danas je predstavljeno sedmo izdanje godišnjaka društva koji na ukupno 194 stranice nudi detaljan prikaz rada i svih aktivnosti od lipnja 2012. godine do rujna ove godine.

Godišnjak pod nazivom "Istarski gen" prisutnima je prezentirao predsjednik DDI-ja Davor Komar koji je tom prigodom rekao da je časopis namijenjen svim članovima, ali i brojnim simpatizerima, sponzorima i institucijama koji im pomažu u radu, spomenuvši pritom i gradske i općinske uprave. Istaknuo je da su ove godine časopis tiskali u 1.100 primjeraka, a sadrži čak 965 fotografija i stotinjak novinskih članaka u kojima se prati djelovanje društva, ali i upozorava na svakodnevne prepreke i poteškoće na koje nailaze njihovi članovi.

- Sedmi broj "Istarskog gena" putem brojnih fotografija i tekstova  najbolje govori o našem radu, ali i o svim mogućnostima, pravima, potrebama i obvezama osoba oboljelih od mišićne distrofije – neuromuskularnih bolesti. Uz to nudi prikaz i o brojnim humanitarnim akcijama, donacijama, edukacijama i projektima koje provodimo, kazao je Komar koji se posebno zahvalio Gradu Puli koji im je na deset godina bez plaćanja najamnine dodijelio prostor na Punti.

Komar je naglasio da je prostor u potpunosti adaptiran i prilagođen potrebama članova, od samog ulaza, sanitarnog čvora, informatičkog dijela pa do prostora za radionice i sastanke, kuhinje i ureda. Istaknuo je i važnost medija koji kontinuirano prate njihov rad i bez kojih bi im teško bilo realizirati brojne projekte.

Društvo distrofičara Istre trenutno ima 312 članova, od kojih je 136 oboljelih i 176 službenih volontera, a imaju i osam zaposlenih osobnih asistenata koji pomažu članovima s najtežim stupnjem tjelesnog oštećenja. Okrugli stolovi, edukacijski tečajevi, brojne humanitarne akcije, edukacija u vrtićima i školama, sudjelovanje u kampanjama protiv nasilja nad ženama i volontiranje samo su neke od 400-tinjak aktivnosti kojime se distrofičari mogu pohvaliti tijekom prošle godine.

Njihov rad pohvalio je i pročelnik Erik Lukšić kazavši da u ovim teškim vremenima dok većina kuka i jada se, članovi DDI-ja svojim djelovanjem pokazuju neiscrpnu snagu i volju. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter