Društveno angažiran 18. PUF

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- PUF ima 18 godina i postao je punoljetan. Nevinost je festival izgubio puno prije, i to u borbama s birokracijom pa smo sada spremni na sve. Sudeci po komentarima kolega iz kazališne branše, ovogodišnja edicija bi trebala biti vrlo dobra, a pravu cete ocjenu moci dati svi nakon festivala.

PUF je ove godine možda malo mracniji, ali je i društveno angažiraniji i aktualniji. Festival je nastao iz pobune prema jednoj kazališnoj kolotecini koja traje i dan-danas pa izgleda da se još uvijek bunimo. Svježe, aktualne i društveno relevantne predstave kredo su ovog festivala, kazao je Branko Sušac, umjetnicki direktor i selektor PUF-a, na konferenciji za novinare održanoj u cetvrtak u baru Fiorin.

Sušac je potom predstavio program festivala u sklopu kojeg ce od 1. do 5. srpnja biti uprizoreno 13 predstava i performansa iz Ceške, Poljske, Izraela, Hrvatske, Srbije, Italije, Rusije i Danske. Festivalski program pocinje u nedjelju u popodnevnim satima "Guerilla performanceom" Ceha Milana Kohouta.

- On ce u šatoru pred Arenom medu gradanima provesti anketu o bankama, a potom ce tražiti prijem kod svih direktora banaka u gradu i od njih zatražiti da presele u Arenu. Sve to bit ce snimano i prikazano zadnjeg dana festivala, kazao je Sušac.

U 22 sata na redu je spektakl poljskog Teatra TKO na Forumu naziva "Slijepci", a u 23 sata u festivalskom klubu koji se ove godine smjestio u Zerostrasseu na redu je jazz koncert Hipsters Quarteta koji sacinjavaju pulski glazbenici.

Sušac jee zahvalio ravnatelju Povijesnog i pomorskog muzeja Istre Gracijanu Kešcu što im je dozvolio da koriste prostor pulskih tunela. U Zerostrasseu bit ce otvorena i izložba skulptura Roberte Weissman Nagy "Everything will be alright" te izložba fotografija Zoltana Nagya "Monad".

Iako je festival tradicionalno otvarala predstava "Anno Domini", ona ce se ove godine održati 2. srpnja u 20.30 sati na pulskoj tržnici, a radi se o medunarodnom projektu - suradnji poljskog Teatra KTO i kazališta Dr. Inat naziva "The Visit" u režiji Jerzyja Zona.

Program potom seli u Istarsko narodno kazalište gdje ce u 22 sata nastupati izraelski plesac Ido Tadmor u predstavi "Povratak zvijeri". U 23 sata u kazalištu Dr. Inat u Rojcu na redu je predstava hrvatskog Teatra 2.000 "Tko si ti i otkud ti pravo?". Program drugog dana festivala završava u festivalskom klubu Zerostrasse, gdje ce se za glazbu pobrinuti DJ Filjo.

Treci dan festivala, 3. srpnja, pocinje projekcijama u kinu Valli u 19 sati, gdje ce se svojim radovima predstaviti studenti Akademije za vizualne umjetnosti Nizozemske. Srpski BITEF teatar u 20.30 sati u INK-u na scenu postavlja plesnu predstavu "Božanstvena komedija", dok ce u 22 sata u kazalištu Dr. Inat u Rojcu Kik Melone iz Hrvatske izvesti predstavu "Slava Hamleta". Treci festivalski dan završava u 23 sata glazbeno-recitatorskim performansom "Balade Perice Kerempuha" u izvedbi skupine Mokre gljive.

Cetvrti dan festivala u 19 sati ce u kinu Valli ponovo biti prikazani filmovi studenata Akademije vizualnih umjetnosti Nizozemske, a u 21 sat ce u INK-u Talijan Allesandro Sciarroni izvesti performans naziva "Josip". Španjolac Migui Mandalasol ce u 22 sata u Zerostrasseu izvesti performans "Mikado", dok ce danska skupina T.I.G - Telepatic International Group u 23 sata na istom mjestu izvesti glazbeni performans "Grad pjevajuceg plamena".

Zadnjeg dana festivala, 5. srpnja, program pocinje u 21 sat u INK-u gdje ce Alen i Nenad Sinkauz iz grupe East Rodeo i Aleksandar Stojkovic iz grupe Goribor izvesti glazbeni performans naziva "Malo je dovoljno". Ceško-ruski Teatar novogo fronta ce u 22 sata na pulskoj tržnici izvesti predstavu "Kobni uzrok".

Migui Mandalasol ce u 23 sata u Zerostrasseu ponoviti performans "Mikado", a u 23.30 sati Milan Kohut projicirat ce rezultate svojeg "Guerilla performancea". Festival se zatvara u ponoc u Zerostrasseu kada ce biti podijeljene festivalske nagrade Kaplja, Oblak i Vjetar, radovi umjetnice Roberte Weissman Nagy.

Za vizualni identitet 18. PUF-a zaslužna je Feodora Gubaš, a realizirao ga je Medit d.o.o. iz Pule. Organizator festivala je pulski SAKUD, a suorganizator je kazalište Dr. Inat. Održavanje festivala omogucili su Ministarstvo kulture, Istarska županija, Malopolska regija, Grad Pula i Turisticka zajednica Pule.


Podijeli: Facebook Twiter