Društvene nejednakosti glavni izazov za EU

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Društvene nejednakosti bit će glavni izazov za buduće europske čelnike, koji bi trebali pronaći "novu paradigmu rasta" fokusiranu na društvo a ne gospodarski rast, zaključak je novog izvješća koje je za europske institucije pripremio think tank RAND Europe.

Nova paradigma rasta ono je čemu bi Europska unija trebala težiti kako bi se suočila s dugoročnim slabljenjem svoje gospodarske snage. Europske nacije trebale bi na prvo mjesto staviti zdravlje društava umjesto stvaranja bogatstva, osnovna je poruka izvješća pod nazivom "Europski društveni izazovi: Analiza globalnih društvenih trendova do 2030. i njihov utjecaj na EU", koje se temelji na mišljenjima dvjestotinjak stručnjaka.

"Europa će se morati pripremiti za nisku do jako nisku stopu rasta BDP-a. Zemlje poput Kine i Indije prestići će EU", rekao je glavni autor istraživanja Stijn Hoorens za europski informativni portal EurActiv.

To znači da bi socijalni standardi i socijalna država mogli pretrpjeti značajne udarce, po izvješću. "Prosječni dohotci, ali i obrazovanje, zdravstvena skrb i društvena uključivost u budućnosti neće biti nešto što se podrazumijeva", rekao je.

U čitavom nizu problema koji se očekuju ističe se jačanje nejednakosti. Dok se nejednakost među europskim državama smanjuje, unutar njih jača, zaključuje se u izvješću.

Od izbijanja globalne financijske i gospodarske krize, velik dio napora europskih institucija posvećen je suzbijanju njezinih posljedica. No, s dugoročnim društvenim promjenama teže se nositi i one su jedan od glavnih izazova u budućnosti. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter