Drukčiji pristup predrasudama i diskriminaciji


"(Ne)Prilagođen" je kazališna predstava, nastala kao autorski projekt glumca i redatelja Luke Mihovilovića u suradnji s glumicom i redateljicom Geom Gojak. Kroz formu monodrame ispričat će se priča o različitosti, prikazujući život osobe od njegove najranije dobi pa do sazrijevanja. Na tom životnom putu publika će biti svjedok njegovom odrastanju i građenju identiteta u odnosu na društvene i moralne vrijednosti.

Predstava se bavi problemom diskriminacije i predrasuda. Kao glavni motiv i pokretač neprilagođenosti istaknuta je seksualna orijentacija koja dovodi u pitanje socijalnu determiniranost lika čiji životni put pratimo kroz predstavu. Ova predstava će premijerno biti izvedena u subotu, 28. listopada, u 20 sati na Maloj sceni Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula.

Nije klasična monodrama

Iako je riječ o monodrami, Luka Mihovilović ne tumači samo jedan lik, već kroz predstavu igra razne likove i njihove stavove. Predstava prati dvije linije, jedna je indvidualna, te kroz nju upoznajemo dječaka u njegovoj najranijoj dobi, dok druga linija prati društveni kontekst u kojem se izmjenjuju i nameću ostali likovi. Predstava se bavi pitanjem slobode i analizira naučene društvene vrijednosti i pravila ponašanja, predrasude i ograničenja naše najbliže okoline, sustava i društva.

Gea Gojak se posljednjih godina bavi režijom, te je osmislila projekt "Edukativno pozorište" kao metodu neformalne edukacije o socijalnim temama uz pomoć kazališta. Projekt je realiziran u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu i namijenjen je mladima (srednjoškolcima i studentima) kao ciljnoj grupi koja je najzapostavljenija u kazališnom životu.

Kada ju je Luka zvao da mu se pridruži u radu na predstavi „(Ne)Prilagođen“, odmah je pristala.

- S radom na predstavi krenuli smo prije ljeta baveći se istraživanjem tematike koju predstava obrađuje. Nije tu riječ samo o homoseksualnosti, već o svim etiketama koje nosimo sa sobom i predrasudama kojima gledamo na ostale ljude. Od najranije dobi kada postajemo svjesni sebe, uče nas prihvaćati i ponašati se u skladu s vrijednostima i pravilima naše najbliže okoline, sustava i društva. Naš identitet rađa se i gradi naspram slike društva u kojem živimo. Tradicionalnim učenjem nasljeđujemo vrijednosti, ali isto tako i tradicionalne predrasude o drugima i onima koji su drugačiji od nas po rodu, staležu, vjeri, naciji, rasi, seksualnoj orijentaciji, rođenju ili svojim izborom. Radeći na ovoj predstavi zapitali smo se da li u svijetu osuda, predrasuda i etiketa postoji pojedinac ili je svojom različitošću osuđen na socijalnu determiniranost? Cilj nam je da ova predstava pruži publici mogućnost, vrijeme i prostor za razumijevanje i upoznavanje različitosti koje nas okružuju te da je potakne na prepoznavanje diskriminatornih postupaka koje činimo na svakodnevnom nivou, a možda ih nismo ni svjesni. Ona je nastala iz potrebe i vjerovanja da ignoriranjem tema koje su osjetljivije, koje nam predstavljaju tabu, širimo prostor neznanja, straha, predrasuda, odbijanja i diskriminacije, kazali su Gea i Luka.

Luka Mihovilović rekao je da je o projektu počeo razmišljati nakon uspjeha predstave "Razredni neprijatelj" .

- Osluškivao sam stavove srednjoškolaca u potrazi za novom temom koju bismo mogli pripremiti za njih. Htjeli smo stvoriti tradiciju stvaranja predstava za srednjoškolce čija ih se tematika u potpunosti tiče. Tako je i sama tema homoseksualnosti i odnosa prema tome isplivala među mnogim drugim, a mi smo uspjeli koristeći primjer toga uplesti i ostale predrasude koje su usko povezane sa svim ljudskim vrijednostima i nevrijednostima.

Ne samo za srednjoškolce

Predstava je namijenjena srednjoškolcima kao ciljnoj publici koja raste i razvija se, a zbog neznanja, jer se ovakve teme u širokom luku zaobilaze, grade svoje stavove na stečenim vrijednostima i stavovima okoline. Škole se u većini slučajeva bave samo formalnim obrazovanjem stoga je možda kazalište kao medij optimalno mjesto gdje publika može određeni problem sagledati iz više kuteva. Ako nekoga možemo mijenjati, onda su to mladi. A možda ćemo mijenjajući njih uspjeti doprijeti i do odraslih osoba koje nerijetko svoje stavove čvrsto zapečate. Ali, da se razumijemo, to nije predstava samo za srednjoškolce, već i za građanstvo i željno očekujemo čuti različite komentare i interpretacije, vele njezini autori.

Animacija je poseban segment ove predstave, a za nju je zaslužan Vibor Juhas, dok se Luka Mihovilović pobrinuo za glazbu, za oblikovanje svjetla Dario Družeta, oblikovanje tona Miodrag Flego, a inspicijent je Manuel Kaučić.

Osim premijere koja je na programu 28. listopada u 20 sati, reprize su na rasporedu 30. i 31. listopada u isto vrijeme, dok će srednjoškolci dolaziti na predstavu u organiziranim grupnim posjetima sa svojim profesorima.

Luka Mihovilović i Gea Gojak istaknuli su da su prve zajedničke korake u Istarskom narodnom kazalištu napravili još 1998. godine, te su potom bavljenje glumom i daljnje usavršavanje nastavili na umjetničkim akademijama.

Luka Mihovilović je studirao glumu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, Gea Gojak na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, nakon koje je završila magisterij glume također na novosadskoj akademiji.

Mihovilović će nakon premijere predstave "(Ne)Prilagođen" nastaviti rad na blagdanskoj predstavi "Eni", te na ostalim projektima Istarskog narodnog kazališta zakazanim za ovu godinu, dok Gea Gojak priprema druge ideje i poslove na redateljskom planu. (Vanesa BEGIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter