Drukčije viđenje povijesti

Dio izloženih radova (D. MEMEDOVIĆ)
Dio izloženih radova (D. MEMEDOVIĆ)

U prostorima Talijanske osnovne škole "Giuseppina Martinuzzi" otvorena je izložba "Poznati Puležani Austro-Ugarske". Učenici sedmih razreda ove škole pripremili su izložbu svojih istraživačkih radova o poznatim osobama koje su obilježile austrougarsku Pulu. Riječ je o spomenaru koji predstavlja 28 biografskih isječaka osoba iz pulskog javnog, kulturnog, umjetničkog, znanstvenog te vojnog privatnog života s početka 20. stoljeća.

- To je izložba o ljudima koje smo zaboravili ili za njih uopće nismo znali. Kako je ovo uvod u treću godinu njihovog projekta "U školu s osmijehom", izložba ima svrhu poučiti djecu i mlade obrazovnim sadržajima na kreativniji način te ojačati njihov nacionalni identitet, kazala je ravnateljica Talijanske osnovne škole "Giuseppina Martinuzzi" Susanna Cerlon.

Izložbu su pripremili profesori Paola Gattoni Ukota, Teana Tomažin, Mirjana Nišević, Diriana Delcaro Hrelja te Igor Jovanović iz OŠ Veli Vrh.

- Ja sam primjerice radila na istraživanju o životu Janka Vukovića Potkapelskog. Najprije smo tražili na internetu, pomogli su nam i profesori, potom smo pronašli fotografije, radili plakate, preveli na talijanski, a za neke poznate ličnosti preveli smo i na njemački i slovenski, kazala je Sofija Ivančić iz sedmog razreda.

Između ostalog, prikazano je djelovanje Joycea, Nazaria Saura, Antonia Smareglie i brojnih drugih. Četvrti razred TOŠ "Giuseppina Martinuzzi" s učiteljicom Rosannom Biasiol Babić pripremili su projekt gdje su predstavili relikte brodova potopljenih tijekom Prvog i Drugog svjetskog rata, kao i onih malobrojnih stradalih u poratnom razdoblju. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter