Drugorazredno mjesto za biznis

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svjetska banka je objavila izvješce prema kojem je Hrvatska zauzela 103. mjesto na ljestvici od 183 zemlje u svijetu, svrstane prema tome koliko su pogodne za poslovne aktivnosti. Rijec je o izvješcu Doing Business za 2010. godinu, u kojem je Hrvatska svoj položaj malo popravila u odnosu na prethodnu godinu, kada je zauzela 106. mjesto. To izvješce Svjetske banke objavljeno je kod nas samo dan nakon dramaticnih rezultata istraživanja Svjetskog gospodarskog foruma, prema kojem je konkurentnost hrvatskog gospodarstva pala za 11 mjesta. Medu 133 države Hrvatska je zauzela 72. mjesto, dok je u prethodnom istraživanju bila na 61.

Iako se cini da je izvješce Svjetske banke povoljnije jer se Hrvatska za godinu dana popela za tri mjesta, ostaje cinjenica da se u oba istraživanja naša zemlja plasirala u donju polovicu ljestvice, odnosno u vrh drugorazrednih zemalja kad se radi o njihovoj privlacnosti poslovnim ljudima za otvaranje nekog biznisa. To ne znaci da Hrvatska ništa ne cini da bi poboljšala svoju konkurentnost, nego da se druge države brže reformiraju od naše. Jer, kako je upozorio predsjednik HUP-a Damir Kuštrak, promjene na ljestvicama ovise o brzini kojom se pojedine države prilagodavaju promjenama u svijetu.

Primjerice, Svjetska je banka u svom izvješcu primijetila da je u posljednjih godinu dana zabilježen rekordan broj promjena poslovne regulative jer su one zahvatile zakonodavstva 131 od ukupno 183 zemlje. Nevolja je što je Hrvatska istodobno provela reformu u samo jednom od deset promatranih podrucja. Lakše se dobivaju gradevinske dozvole otkako je uveden tzv. one-stop shop, kaže Svjetska banka.

Prema brzini reformi prednjaci podrucje istocne Europe i srednje Azije, gdje su reforme provedene u 26 od ukupno 27 zemalja, medu koje spada i Hrvatska. I u ovom izvješcu Hrvatsku su pretekle države koje su joj nekoc gledale u leda, a to su Crna Gora, Srbija, Albanija, Bugarska i posebno Makedonija, koju Svjetska banka pohvaljuje kao jednu od najvecih reformatorica u svijetu. Od zemalja u regiji iza Hrvatske su samo Bosna i Hercegovina te Kosovo.


Podijeli: Facebook Twiter