Drugo mirenje Vlade i sindikata liječnika i sestara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Drugi postupak mirenja u kolektivnom radnom sporu između Vlade i strukovnih sindikata liječnika i medicinskih sestara trebao bi se održati ovih dana, uoči štrajka koji su za 18. rujna najavili sindikati.

Ako se mirenjem riješi spor i Vlada prihvati sindikalne zahtjeve, štrajka u bolnicama neće ni biti. U slučaju neuspjeha, bolnički liječnici i sestre počet će štrajk u srijedu, 18. rujna, u 7 sati, izjavio je danas Hini predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić.

Vlada je danas dala suglasnost da miritelj bude Viktor Gotovac, dok je predstavnicom Vlade u postupku mirenja ponovno imenovana pomoćnica ministra zdravlja Ljubica Đukanović. Oba sindikata (liječnika i medicinskih sestara) u postupku mirenja predstavljat će predsjednik liječničkog sindikata Ivica Babić.

Babić je danas potvrdio Hini da su sindikati poslali zahtjev za pokretanje ponovnog postupka mirenja te da su za miritelja predložili Viktora Gotovca, za kojega kaže da je kvalitetan miritelj i znalac radnoga prava.

Kao razlog za pokretanje postupka mirenja sindikati navode odbijanje Vlade da potpiše novi kolektivni ugovor, kojim bi bilo riješeno plaćanje dežurstava, pripravnosti i prekovremenih sati.

- Naši uvjeti su jasni - tražimo primjerene uvjete rada i primjerenu plaću, odnosno da nam se plati prekovremeni rad, u skladu s europskim i hrvatskim radnim zakonodavstvom, kaže Babić.

O tome kada će se održati postupak mirenja odlučit će miritelj Viktor Gotovac. Zakon ga obvezuje na provedbu postupka mirenja unutar pet dana, a Babić napominje da mirenje mora završiti do najavljenog početka štrajka.

U međuvremenu, sindikati se pripremaju za štrajk koji bi trebao početi 18. rujna ako tijekom mirenja ne bude pozitivnih pomaka.

"Ako se uspije u postupku mirenja, riješit ćemo spor. U suprotnom, mirenje će ponovno biti neuspješno, i ide se u štrajk", kaže Babić.

Hrvatski liječnički sindikat bi u subotu, 14. rujna, trebao održati skupštinu na kojoj će dogovoriti organizacijske pojedinosti vezane za štrajk.

Prošli postupak mirenja neuspješno je završen 26. kolovoza, nakon čega su Ivica Babić i predsjednica Sindikata medicinskih sestara Anica Prašnjak najavili štrajk do ispunjenja zahtjeva. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter