Drugi stup - od nejasnoca do manje mirovine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Izabrala sam drugi mirovinski stup, a sad se ispostavlja da je bilo rijec o pogrešci, prijevari. Nije to bila samo moja pogreška kao pojedinca, vec je to pogreška sustava, strucnjaka koji nisu dovoljno analizirali mogucnosti što ce se dogoditi nama ako odemo u mirovinu ranije. Zašto svim osiguranicima koji ce u mirovinu do 2012. ne omogucite sada povratak u sustav generacijske solidarnosti?", pita jedna umirovljenica u pismu Hrvatskoj stranci umirovljenika (HSU).

Vracanje umirovljenika u sustav medugeneracijske solidarnosti jedno je od mogucih rješenja koje je nedavno najavilo Ministarstvo gospodarstva. No, buduci da ovaj problem nije obuhvacen Programom gospodarskog oporavka, za državu nije prioritetan.

Više je pisama poslanih u posljednjih nekoliko mjeseci HSU-u, koji je upravo ovih dana u Sabor uputio prijedlog izmjena Zakona o dodatku na mirovine kako bi se, barem donekle, ispravila nepravda prema onim gradanima koji su 2002., u dobi kada su imali izmedu 40 i 50 godina, mogli birati te su izabrali ulazak u drugi stup.

Naime, znacajne razlike u visini mirovina nastale su najvecim dijelom jer je svim osobama koje su odlucile uplacivati u drugi stup uskraceno pravo na dodatak na mirovinu iako su do 2002. uplacivali u prvi stup 20 posto doprinosa, kao i svi korisnici dodatka.

"Cijeli sam svoj radni vijek provela u Hrvatskoj pošti, uvijek na istom radnom mjestu, a prosjecna mjesecna neto placa u 2009. godini bila mi je 5.586 kuna. U sijecnju sam otišla u prijevremenu mirovinu, ne svojom voljom, vec na zahtjev poslodavca. Sada mi, nakon 38 godina i osam mjeseci radnog staža, mirovina iznosi svega 1.898 kuna. Uplacivala sam sedam godina u drugi stup, gdje su mi obracunali mirovinu od svega 95 kuna", piše jedna umirovljenica.

Upravo zbog ovakvih slucajeva, kojih je trenutno 600-tinjak, HSU predlaže da se dodatak na mirovine ostvarene mirovinskim stažem samo u prvom stupu treba utvrditi kao i svim korisnicima mirovina koji nisu upisali drugi stup.

- U vrijeme kada su se zaposlenici odlucivali za drugi stup nije bilo jasnih pokazatelja temeljem kojih bi se mogla donijeti najpovoljnija odluka, pa sada gradani koji su izabrali drugi stup imaju mirovinu manju za 500 do 1.500 kuna mjesecno... Mahom je rijec o radnicama koje su mimo svoje volje upucene u prijevremenu starosnu mirovinu, uglavnom kao višak ili zbog stecaja poduzeca. Do kraja sljedece godine broj ovih umirovljenika popet ce se na oko 1.000 i njihov položaj se treba hitno riješiti, napominje Silvano Hrelja, predsjednik HSU-a. (Maša JERIN)

OVO JE SKRACENA VERZIJA TEKSTA. VIŠE MOŽETE PROCITATI U TISKANOM IZDANJU OD PETKA.


Podijeli: Facebook Twiter