Drugi stup isplativ nakon 83 godine rada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Oštru reakciju javnosti i sindikata izazvale su nedavne izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju koje je Vlada uputila u hitnu saborsku proceduru. No, izgleda da se najvecim promašajem mirovinske reforme pokazao drugi stup, uveden 2002. godine.

- Vec sada oko 300 osoba prima manju mirovinu nego da su uplacivale sav novac u prvi stup. Isti se problem odnosi na više od 120.000 osoba koje su 2002. godine imale izmedu 40 i 50 godina, kada su svojevoljno pristali uplacivati u drugi stup. Svima njima bi zarada bila veca da su novac koji izdvajaju za drugi stup uplacivali u životno osiguranje.

- Što ocekuje ostale radnike za koje je drugi stup obavezan?


- Da bi iz drugog stupa umirovljenik primao oko 1.000 kuna mirovine, a što je bila intencija, uplate bi morale iznositi 300.000 kuna. Na 6.000 kuna bruto place, uplata je 300 kuna mjesecno te ispada da bi se trebalo raditi 83,3 godine! Ocito je da imamo veliki problem jer najmanje 60 posto radnika u Hrvatskoj ima ispod 6.000 kuna bruto place. Dakle, nakon 40 godina staža mirovina iz drugog stupa dosegnut ce tek oko 500 kuna, a ne, kako se najavljivalo, više od polovine iznosa mirovine koja sada u prosjeku iznosi 2.130 kuna.

- Postoji li rješenje?


- Predlaže se da se za drugi stup izdvajanje poveca s pet na sedam do osam posto. Smatramo da, sukladno iskustvima iz europskih zemalja, radnici i dalje trebaju izdvajati pet posto, a poslodavci za radnika najmanje dva do tri posto. Time je izvjesnije da ce mirovina iz prvog i drugog stupa biti povoljnija, odnosno iznosit ce u prosjeku oko 2.500 kuna. Sada je, kako stvari stoje, izgledno da ce mirovina za buduce umirovljenike biti manja od mirovine samo iz prvog stupa, koja iznosi oko 1.800 kuna. Reforme u mirovinskom sustavu su nužne, ali ove koje predlaže Vlada samo stvaraju dodatne nepravde. (Razgovarala Maša JERIN)

INTEGRALNI INTERVJU SA SILVANOM HRELJOM CITAJTE U SRIJEDU U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter