Drugi Split Pride 9. lipnja na istoj ruti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Drugi Split Pride ove ce se godine u organizaciji Kontre, Iskoraka i Domina održati 9. lipnja na uobicajenoj ruti ?ardin - Marmontova - Riva, receno je na konferenciji za novinare održanoj pod motom "Razlicite obitelji, jednaka prava".

Mirjana Kucer iz Domina rekla je da njihova udruga i ove godine podupire Split Pride te se nada da ce se 9. lipnja na njemu na pojaviti i dogradonacelnica Andelka Viskovic i ministar policije Ranko Ostojic, kojima su poslali poziv.

Tribine, radionice, filmske projekcije, izložbe i konferencije koje se održavaju svakog 11. u mjesecu od veljace 2011. Tim se dogadajima, receno je na konferenciji, želi senzibilizirati javnost za ljudska prava LGBT osoba te osnažiti njihovu zajednicu u Splitu.

"Prošle nam je godine prekršeno pravo na javno okupljanje", rekla je Sanja Juras iz Kontre, isticuci da zato i ove godine žele upozoriti na cinjenicu da su diskriminirani i da trpe na razne nacine kroz hrvatske zakone. "Ocekujemo da nas se zaštiti i da Split Pride bude bolji nego prošle godine", dodala je.

Kako je novinarima jutros otkrila, poziv na sudjelovanje u Split Prideu poslali su i gradonacelniku Željku Kerumu, no još nisu dobili odgovor. "Nama sigurnost nije zajamcena, a unatoc tome, vjerujemo da se mirna okupljanja mogu osigurati", zakljucila je Juras.



Ove ce godine na Split Prideu biti i Laura Carter iz Amnesty Internationala, koja je na konferenciji za novinare istaknula odgovornost države da LGBT zajednici omoguci da izrazi svoje osjecaje i traži svoja prava.

Tijekom današnje konferencije za novinare prostorije Udruge Domine u gradskome središtu cuvalo je nekoliko policajaca u odori i civilu jer, kako su rekli organizatori, stalno primaju prijetnje koje nisu nimalo ugodne. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter