Drugi krug za 3 mil. kn potpora neprofitnim medijima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministarstvo kulture je odabralo 25 medija koji ulaze u drugi krug Javnog poziva za dodjelu nepovratnih sredstava neprofitnim medijima - programa čiji je cilj jačanje njihovog kritičkog kapaciteta i društvenog utjecaja, a kojim bi se medijima trebalo dijeliti oko 3 milijuna kuna.

Na listi za drugi krug, objavljenoj na web-stranicama ovog ministarstva, nalaze se, između ostalih, portal H-Alter, Lupiga, Forum.tm, portal Kulturpunkt.hr, Treći sektor - civilno društvo na malom ekranu (televizija - proizvodnja audiovizualnog sadržaja), Nepokoreni grad, portal VoxFeminae.net, TV-emisija "Cenzura", In-portal.hr, Libela.org – portal o rodu, spolu i demokraciji te Crol.hr.

U sklopu prvog kruga Javnog poziva za dodjelu nepovratnih sredstava neprofitnim medijima, koji je trajao od 8. do 29. srpnja, pristigla je 91 prijava, od kojih jedna nije bila u skladu s propozicijama. Odluka o odabiru donijeta je na temelju prijedloga Stručnog povjerenstva za neprofitne medije.

Povjerenstvo je prijave ocjenjivalo na temelju ranije utvrđenih i propisanih kriterija (doprinos pluralizmu medijskog predstavljanja društvenih subjekata; doprinos pluralizmu društvenih tema u medijima; različitost kuta gledanja odnosno pristupa u prikazu pojedinoj temi; doprinos afirmaciji građanskih, političkih i socijalnih ljudskih prava; ispunjavanje funkcije nadzora ekonomski i političkih moćnih; informativna "širina" komunikacije; kontekstualna "dubina" komunikacije), uzimajući u obzir da među predloženim medijima budu zastupljeni opći, specijalizirani i novi medijski projekti, uvažavajući pritom i raznolikost tehnoloških platformi.

Rok za dostavu dodatne dokumentacije za medije koji ulaze u drugi krug je 4. rujna 2013., a konačna odluka o dodjeli nepovratnih sredstava bit će objavljena na web-stranicama Ministarstva kulture 16. rujna.

Maksimalni broj korisnika ograničen je na 14, a planirana sredstva za 2013. u iznosu od 2.994.928 kuna godišnje raspodijelit će se po sljedećem planu: jedna do tri financijske potpore u iznosu od 200 do 400 tisuća kuna godišnje, pet do osam financijskih podrški u visini od 100 do 200 tisuća kuna godišnje te jedna do tri financijske podrške u visini od 70 do 100 tisuća kuna godišnje.

Razdoblje korištenja sredstava započinje 1. listopada, a završava 30. rujna 2014. godine. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter