Drugi krug u Slovačkoj: Hoće li Fico pobijediti?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Aktualni slovački premijer Robert Fico tijesno je pobijedio u prvom krugu slovačkih predsjedničkih izbora 15. ožujka i svi su analitičari suglasni da ga u drugom krugu u subotu očekuje vrlo neizvjesna borba s nestranačkim protukandidatom, bogatašem i filantropom Andrejom Kiskom.

Fico, čelnik vladajućeg socijaldemokratskog Smera, u prvom je krugu osvojio 28 posto glasova birača, a Kiska 24 posto. Razlika među njima je bila manja od 76.000 glasova. Bude li odaziv loš kao i u prvom krugu (43 posto), razlika među njima bit će razorno tanka, pišu slovački mediji. "Fico je pobjednik prvog kruga na papiru, ali je pravi pobjednik Kiska", rekao je slovački analitičar Marian Leško. "Igra je potpuno otvorena", dodao je drugi Eduard Chmelar.

Fico je u kampanji uoči prvog kruga agitiranjem pokušao okupiti svoje birače, ali je nenamjerno ujedinio političku oporbu. Dosad slabo povezane slovačke stranke koje naginju desnici ujedinile su se u potpori Kiski u drugom krugu. Treće, četvrto i petoplasirani kandidati iz prvog kruga, koji su kumulativno osvojili gotovo 40 posto glasova, podržavaju Ficova protukandidata.

- Ispada da nakon dvije godine na vlasti Fico ne uspijeva privući birače kao prije, štoviše, on je mobilizirao svoje protivnike i kritičare, izjavio je Grigorij Mesežnikov, čelnik Instituta za javne poslove (IVO) u Bratislavi.

Ficova pobjeda na predsjedničkim izborima omogućila bi Smeru potpunu kontrolu nad predsjedništvom, parlamentom (83 od 150 mjesta od 2012.) i vladom, što bi bio prvi takav slučaj otkako je Slovačka stekla neovisnost 1993. godine, i što mnoge birače i političare zabrinjava podsjećanjem na dane autoritarne vladavine Vladimira Mečiara.

Fico je u ispitivanjima javnog mnijenja često i najpopularniji i najnepopularniji slovački političar istodobno. U Bratislavi je u prvom krugu završio tek kao četvrti. Iako je to bilo nezamislivo prije nekoliko tjedana, Fico više nije favorit, što ne znači da ne može pobijediti jer Smer ima veliku stranačku infrastrukturu i pouzdanu biračku bazu. I njemu je samome jasno da je drugi krug izbora više referendum o dominaciji njega i njegove stranke u nacionalnoj politici nego izbor predsjednika države.

Predsjednik Slovačke ima relativno male ovlasti i njegov glavni politički instrument - stavljanje veta na zakone - lako može poništiti parlament. Zato je i Ficova odluka da se s moćnog premijerskog položaja kandidira za predsjednika izazvala skepsu da nastoji objediniti svu vlast u svojim rukama.

Fico je dobio potporu vodećih europskih socijalističkih političara - francuskog predsjednika Francoisa Hollandea i predsjednika Europskog parlamenta Martina Schulza - koji su ga službeno podržali.

Također je dobio podršku češkog predsjednika Miloša Zemana i sva tri bivša slovačka predsjednika koji su u zajedničkoj izjavi pozvali Slovake da glasuju za "iskusnog i međunarodno prihvaćenog političara", što je jasna aluzija na Fica.

Takva potpora dobro poznatih političara mogla bi utjecati na birače do određene mjere, ali će prevladati domaći čimbenici, rekao je politički analitičar Juraj Marušiak za TASR. "Domaći kontekst će biti odlučujući", istaknuo je.

Glavna poruka Ficove kampanje je potreba za stabilnošću, održanjem socijalne države i suradnjom među političkim čelnicima u vrijeme teške krize u zemlji. Kisku je napadao na njegovoj nekonzistentnoj europskoj politici, navodnoj upitnoj poslovnoj etici, povezanost sa scijentolozima i političkom neiskustvu.

Kiska, uspješni poduzetnik i filantrop, uzvratio je vođenjem najduže i najskuplje kampanje. Ponosan time da nije član nijedne stranke, političku neiskvarenost doživljavao je kao prednost, a ne kao manu, što su mu honorirali birači u prvom krugu, siti slovačkog političkog establišmenta.

U drugom krugu pravo glasa ima 4,4 milijuna Slovaka. Birališta će u subotu biti otvorena od 7 do 22 sata. Pobjednik će prisegnuti 15. lipnja, kada sadašnjem predsjedniku s ljevice Ivanu Gašparoviču istječe drugi mandat. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter