Drugi krug fiskalizacije - nekome lakše, nekome teže

Ima problema s uspostavljanjem veze - Soko Đorđević, vlasnik obrta Bata
Ima problema s uspostavljanjem veze - Soko Đorđević, vlasnik obrta Bata

Prvog travnja počeo je drugi krug fiskalizacije, koji je obuhvatio trgovce, djelatnost popravka motornih vozila i motocikala te tzv. slobodna zanimanja, u koja spadaju stomatolozi, odvjetnici, javni bilježnici, veterinari, novinari, umjetnici, znanstvenici, književnici, porezni savjetnici, stečajni upravitelji, tumači, prevoditelji, turistički radnici te slična zanimanja.

U prvom krugu, koji je počeo 1. siječnja, obveznici fiskalizacije postali su ugostitelji, srednje i velike tvrtke. Treći krug počinje 1. srpnja, a njime će biti obuhvaćeni svi ostali obveznici koji barataju gotovinom, među njima i prodavači na tržnicama i otvorenim prostorima, koji po sadašnjim propisima nemaju obvezu izdavanja računa.

Izuzetak su oni koji prodaju vlastite poljoprivredne proizvode te nisu u sustavu PDV-a, ali su paušalci plaćanja poreza na dohodak. Oni će svojim kupcima izdavati blok-račune koje će im ovjeriti Porezna uprava.

Oni za koje je obveza fiskalizacije nastupila prvoga dana ovog mjeseca instalirali su fiskalne blagajne, koje su u većini slučajeva uredno funkcionirale. Izuzetak je bio pulski obrt za proizvodnju i prodaju kožne galanterije Bata, čiji nam je vlasnik Soko Đorđević kazao da kasa nekad radi, nekad ne, te da je problematično uspostavljanje veze s routerom, pa je račune morao ponovno fiskalizirati.

U suvenirnici Kayak u blizini tržnice u Puli danas nisu imali fiskalnu kasu jer im je, kažu, iz tvrtke u kojoj su je naručili još nisu dostavili. Zato trenutačno koriste knjigu računa, što su im odobrili u inspekciji dok ne stigne kasa. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ, snimio A. KANCELAR)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE


Podijeli: Facebook Twiter