Drugi hrvatski triennale keramike u Rovinju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U galeriji Multimedijalnog centra u Rovinju u cetvrtak je otvoren 2. hrvatski triennale keramike koji je, poradi kvalitete i zanimljivosti, postao putujuca izložba te ce se u Rovinju zadržati do 24. sijecnja. Izloženo je cak 79 djela pedeset pet umjetnika.

Buduci da je Rovinj desetljecima i grad likovnih umjetnosti, to je otvorenje bilo zgodna prigoda za prisjecanje kako se u Hrvatskoj keramika najprije pocela izucavati na Školi za umjetnost i obrt 1884. godine, da bi zahvaljujuci Hinku Juhnu u pocecima 20. stoljeca okupljanjem umjetnika kao što su Ivan Tabakovic, Ernest Tomaševic, Nevenka ?ordevic, Jelana Babic, Marta Plazzeriano i drugi dobila vrlo solidne temelje a što se odrazilo na EXPO-u u Parizu 1937. gdje je nastup naše keramike nagraden.

Zanimljivo je da je to samo godinu dana prije prve izložbe umjetnicke keramike u Faenzi 1938. godine. Nakon nekoliko godina i Picasso je poceo raditi keramiku.

Osnivanjem pak Svjetskog triennala male keramike 1984. godine u Zagrebu, koji znatno pridonosi razvoju i ugledu keramike, Hrvatska postaje vrlo važna izlagacka destinacija svjetske keramike jer se u zadnjih deset godina svake godine u Hrvatskoj održi barem jedna medunarodna izložba keramike.

Medunarodni žiri od dvadeset clanova, medu kojima i šestero iz zemalja Europske unije, prvu nagradu je dodijelio Mladenu Ivancicu, cetiri druge nagrade Lidiji Boševski, Korneliji Dretar, Valeriji Polanec i Ivancici Voncina, a ocitovanja o izvrsnosti dobili su Vedrana Balkovic, Mate Franin, ?urdica Horvat, Marinko Jelaca, Suzana Kljuš, Saša Martinovic Kunovic, Karmen Pticar, Dajana Radoš i Boris Roce. Posebnu nagradu za mladog izlagaca dobila je Jelena Zec. Organizator izložbe u Rovinju je Pucko otvoreno ucilište Grada Rovinja, dok su za postav zaslužni Dubravka Svetlicic i Hanibal Salvaro.

Nakon Rovinja 2. Hrvatski triennale kerammike bit ce postavljen u Muzeju grada Bjelovara.


Podijeli: Facebook Twiter